Traže rigoroznu kaznu
0

Neprijateljske poruke na tribinama: Kosovo ponovo tužilo Srbiju UEFA-i

H. H.
Navijači Srbije na utakmici protiv Slovenije (Foto: EPA-EFE)
Navijači Srbije na utakmici protiv Slovenije (Foto: EPA-EFE)
Nogometni savez Kosova ponovo je tužio Srbiju UEFA-i nakon utakmice između Srbije i Slovenije (1:1), zbog, kako navode nacionalističkog i rasističkog ponašanja srbijanskih navijača.

Nakon što su tužili Srbe poslije njihove prve utakmice s Engleskom, Kosovari su ponovo pokrenuli inicijativu da se Srbija kazni.

Iako je na tribinama bilo zabranjeno da se nađu bilo koje zastave osim zvaničnih zastava Srbije, baš zato da se ne bi desilo da navijači istaknu zastave "Nema predaje" sa mapom na kojoj su Kosovo i Metohija prikazani kao dio Srbije, nije moglo bez nacionalističkih ispada.

"Fudbalski savez Kosova obavještava javnost da je pripremio sljedeću žalbu UEFA-i na ponavljanje ponašanja sa nacionalističkom i rasističkom retorikom srbijanskih navijača na utakmici Grupe C EURO 2024 između Slovenije i Srbije, koja je održana u četvrtak u Minhenu.

FSK najoštrije osuđuje nacionalističke poruke i postavljanje zastave sa mapom Kosova i natpisom 'Nema predaje'. Ponavljanje ovakvog ponašanja na fudbalskim stadionima, čak i nakon prethodnih kazni UEFA-e, je neprihvatljivo i zahtjeva veću rigoroznost organa UEFA-e za donošenje odluka.

Poruke sa šovinističkom retorikom su skandalozne, protivriječne vrijednostima koje sport prenosi i podriva osnovne principe UEFA-e. Još jednom pozivamo organe UEFA da budu rigorozniji protiv ponavljanja ovakvih neprijateljskih poruka prema našoj zemlji, kao ravnopravnoj članici sa svim ostalim zemljama u evropskoj fudbalskoj porodici.

Također, molimo organizatore da pojačaju oprez kako bi spriječili pojavljivanje ovakvih poruka.

FSK će nastaviti da promoviše prave vrijednosti fudbala i jedinstvo i poštovanje svih uključenih u fudbal", navodi se u saopćenju Fudbalskog saveza Kosova.

Podsjetimo, u grupi C nas očekuje prava drama uoči posljednjeg kola. Englezi igraju protiv Slovenije, dok će Danci igrati protiv Srbije. Sve selekcije imaju šanse za prolaz i da završe na svim pozicijama pa će posljednje kolo biti prava ludnica u grupi.