Realov talisman
23

Neprikosnoveni Mendy na vrhu liste od 759 igrača u jednoj posebnoj statistici

N. K.
Ferland Mendy (Foto: EPA-EFE)
Ferland Mendy (Foto: EPA-EFE)
Kada se analizira napredak Real Madrida u defanzivi u dosadašnjem dijelu sezone 2021/22., postoji period prije i poslije povratka Ferlanda Mendyja u ekipu.

Povreda ga je spriječila da počne sezonu, ali se vratio 19. oktobra na gostovanju kod Šahtjora iz Donjecka i od tada je sve utakmice počeo osim u Elcheu, kada je ušao u igru u posljednjih 25 minuta.

Tokom svojih 15 nastupa u dosadašnjem dijelu sezone, Mendy je pobijedio u 13 navrata te je dva puta remizirao, dok je madridski tim primio samo sedam golova u tom periodu s procentom od samo 0,46 primljenih pogodaka po utakmici. Prije njegovog povratka, Kraljevi su primali 1,2 pogotka po utakmici, uz 12 primljenih u prvih 10 utakmica u sezoni.

Ovaj podatak Mendyja čini jedinstvenim jer nijedan drugi igrač u najjačih pet evropskih liga nije izbjegao poraz u svim takmičenjima do sada ove sezone, a da je najmanje 14 puta krenuo meč od prve minute.

Samo tri igrača mogu se pohvaliti da su izgubili samo jednom ove sezone, a to su Liverpoolov Andy Robertson, Chelseajev Mason Mount i PSG-ov Keylor Navas.

Ukupno postoji 759 igrača iz La Lige, Premiershipa, Serije A, Bundeslige i Ligue 1 koji su najmanje 14 puta počeli utakmicu u ovoj sezoni, ali Mendy je jedini koji je ostao nepobjediv.