Podržao krajnju desnicu
8

Neymar zaplesao uz predizborni spot i izazvao bijes sunarodnjaka uoči izbora u Brazilu

D. P.
Svima je jasno koliko može značiti podrška Neymara (Foto: Instagram)
Svima je jasno koliko može značiti podrška Neymara (Foto: Instagram)
Najveća nogometna zvijezda Brazila Neymar podržao je kandidata krajnje desnice i aktuelnog predsjednika svoje zemlje Jaira Bolsonara.

Neymaru su mnogi zamjerili to što se politički deklarisao i što je pozvao fanove da glasaju za Bolsonara uoči izbora koji su zakazani za nedjelju.

Kako je zvijezda Paris Saint Germaina uvijek u fokusu javnosti, tako je i ovaj video izazvao mnogo pažnje, ali i negativnih komentara zbog stavova i poteza Bolsonara u posljednje vrijeme, a posebno nakon pandemije koronavirusa.

Neymar je objavio videosnimak na Instagramu na kojom pleše uz predizborni spot i zvaničnu pjesmu Bolsonara. Također, prstima je signalizirao broj 22, što je broj kojeg je potrebno zaokružiti kako bi se dao glas aktuelnom predsjedniku Brazila.

Fanovi su Neymaru najviše zamjerili to što je svima jasno koliko njegova podrška može pomoći u izbornoj utrci. Naravno, razlog je i to što je planetarno popularni nogometaš podržao često osporavanog Bolsonara zbog rasističkih i homofobnih izjava.

Također, Bolsonaro je bio kritikovan zbog načina na koji se borio s pandemijom koronavirusa i zbog svoje politike prema domorodačkim grupama u amazonskoj prašumi.

Ipak, podršku Neymara, možda i ključnu u borbi za predsjedničku poziciju, dobio je. Bolsonaro u posljednje vrijeme šalje umjerenije poruke dok pokušava da umanji prednost koju u anketama ima bivši predsjednik, ljevičar Lula da Silva. Izbori su zakazani za 2. oktobar.