Sasvim zasluženo
790

Nezaustavljiva Španija se na krilima Yamala plasirala u finale Eura, Mbappe i društvo idu kući

E. K.
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
Nogometna reprezentacija Španije je u polufinalu Evropskog prvenstva u Njemačkoj savladala selekciju Francuske rezultatom 2:1 i plasirala se u finale gdje ih čeka bolji iz drugog polufinala u kojem će snage odmjeriti reprezentacije Nizozemske i Engleske.
Crvena furija je tako do finala stigla zabilježivši svih šest pobjeda i opšti je utisak da igraju najljepši nogomet na Euru te da su sasvim zasluženo u finalu.

Španija je prva zaprijetila i to u petoj minuti susreta. Yamal je ubacio s desne strane, a Fabian Ruiz je glavom šutirao preko gola da bi Francuzi stigli do vodstva četiri minute kasnije. Mbappe je ubacio s lijeve strane, a mrežu Unai Simona je pogodio Kolo Muani i postigao prvi gol za Trikolore iz igre na Euru.

Nije se dugo čekalo da Španija nastavi sa svojom prepoznatljivom igrom na ovom Euru i dođe do izjednačenja rezultata. U 21. minuti susreta Lamine Yamal je ušao s desne strane u sredinu i magičnim udarcem pogodio mrežu Maignana te tako postao najmlađi strijelac u historiji Evropskih prvenstava. Svega četiri minute kasnije na semaforu Allianz Arene u Minhenu je bilo 2:1.

Olmo se fantastičnim driblingom oslobodio Aureliena Tchouamenija i šutirao, a loptu je u gol skrenuo defanzivac Francuske Jules Kounde čime je postavljen rezultat prvog poluvremena. Pogodak je prvobitno pripisan defanzivcu Barcelone, no naknadno je ispravljeno te je gol dodijeljen veznjaku Leipziga.

U nastavku je Francuska krenula po izjednačenje, pa smo vidjeli prilike Tchouamenija, Mbappea i Upamecana, ali promjene rezultata nije bilo. U 75. minuti je Theo Hernandez imao veliku priliku, ali je njegov udarac otišao preko gola Unai Simona što je bilo posljednje uzbuđenje na utakmici te je Španija obezbijedila plasman u veliko finale.

Tamo ih čeka bolji iz drugog polufinalnog meča u kojem će sutra od 21:00 sati u Dortmundu snage odmjeriti Nizozemska i Engleska.

Rezultat i strijelci:

Španija - Francuska 2:1 (Yamal 21', Olmo 25' / Kolo Muani 9')

Utakmica Španija - Francuska iz minute u minutu:

Kraj utakmice u Minhenu, Španija ide u finale.

90+3' - Dvije izmjene u reprezentaciji Španije! Na terenu su Ferran Torres i Zubimendi umjesto Yamala i Williamsa.

90+1' - Lamine Yamal je požutio.

90' - Pet minuta nadoknade.

89' - Camavinga je požutio.

86' - Još jedno veliko uzbuđenje ispred gola Simona. Mbappe se sjurio ka kaznenom prostoru Španije, sve je uradio kako treba, ali je loše šutirao, ostaje 2:1.

81' - Opasan udarac Yamala odlazi preko gola.

79' - Giroud u igri umjesto Dembelea.

76' - Olmo i Morata izlaze iz igre, na terenu su Merino i Oyarzabal.

76' - VELIKA ŠANSA ZA FRANCUSKU! Fabian Ruiz je loše reagovao i praktički namjestio zicer za Thea Hernandeza, ali na njegovu sreću, šutirao je desnom nogom i to preko gola.

63' - Udarac Upamecana glavom ne pronalazi put do mreže Simona.

62' - Trostruka izmjena u reprezentaciji Francuske! Rabiot, Kante i Kolo Muani izlaze iz igre, a na terenu su Griezmann, Barcola i Camavinga.

60' - Žuti karton za Tchouamenija zbog prekršaja na Morati.

57' - Problem za Španiju! Jesus Navas ne može nastaviti utakmicu, mijenja ga Vivian.

56' - Mbappe je ušao s lijeve strane u sredinu i šutirao, ali španski golman brani njegov udarac.

53' - Odličan centaršut Dembelea ne koristi Tchouameni. Njegov udarac glavom brani Simon.

52' - Najbolji igrač reprezentacije Francuske Kylian Mbappe susret polufinala Eura igra bez zaštitne maske iako je u prvom kolu Eura slomio nos.

46' - Počelo drugo poluvrijeme u Minhenu.

Poluvrijeme u Minhenu, Španija zasluženo vodi protiv Francuske.

45' - Dvije minute sudijske nadoknade.

41' - Francuska je krenula po izjednačenje rezultata, a Theo Hernandez se žali na povredu, no nastavit će susret.

26' - Olmo se magičnim potezom oslobodio jednog francuskog defanzivca i šutirao, a Kounde je smjestio loptu u svoju mrežu. Španija vodi 2:1.

25' - GOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOL! Veliki preokret Španije!

22' - Čudesan pogodak mladog nogometaša reprezentacije Španije za izjednačenje rezultata.

21' - GOOOOOOOOOOOOOOOOOOOL! Lamine Yamal donosi izjednačenje Španiji.

14' - Oštar prekršaj Navasa na Rabiotu, sudija Vinčić mu je pokazao žuti karton.

9' - Mbappe je ubacio s lijeve strane, a mrežu Unai Simona je pogodio Kolo Muani i postigao prvi gol za Trikolore iz igre na Euru.

9' - GOOOOOOOOOOOOOOOL! Francuska vodi. Strijelac je Kolo Muani.

5' - Kakva šansa za Španiju! Yamal je ubacio s desne strane, a Fabian Ruiz je glavom šutirao preko gola.

1' - Počeo polufinalni klasik u MInhenu.

20:55 - Uskoro nas očekuje intoniranje nacionalnih himni.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

20:50 - Nogometaši obje reprezentacije se spremaju da izađu na travnjak stadiona Allianz Arena u Minhenu.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

20:45 - Španija u ovom susretu ima ulogu blagog favorita budući da je pobijedila u svim susretima dosad, a Francuzi dosad nisu postigli gol iz igre na ovom turniru. Pobijedili su Austriju u grupnoj fazi autogolom Wobera dok je Mbappe postigao gol sa jedanaest metara protiv Poljske.

U duelu sa Belgijom je presudio još jedan autogol, ovaj put Jana Verthongena dok su selekciju Portugala izbacili poslije boljeg izvođenja jedanaesteraca.

20:40 - Španija je do polufinala stigla zahvaljujući pobjedama protiv domaćina Njemačke i Gruzije u nokaut fazi dok je Francuska bila bolja od Belgije i Portugala.

Španci su bili smješteni u grupu B zajedno sa Italijom, Hrvatskom i Albanijom i pobijedili su sva tri susreta dok su Francuzi bili u grupi D sa Austrijom, Nizozemskom i Poljskom. Prošli su dalje uz dva remija i pobjedu protiv Austrije.

20:35 - Glavni sudija meča će biti Slovenac Slavko Vinčić, a pomagat će mu sunarodnjaci Tomaž Klančnik i Andraž Kovačić dok će četvrti sudija biti Ivan Kružliak iz Slovačke.

U VAR sobi će sjediti također Slovenac Nejc Kajtazović zajedno sa dvojicom italijanskih sudija Paolom Valerijem i Massimilianom Irratijem.

20:30 - Selektori Španije i Francuske Luis de la Fuente i Didier Deschamps su odabrali početne postave za evropski klasik.

De la Fuente na ovom susretu ne može računati na kartonirane Danija Carvajala i Robina le Normanda te povrijeđenog Pedrija pa su šansu umjesto njih dobili iskusni igrači Jesus Navas i Nacho te veznjak Dani Olmo.

S druge strane Deschamps je odlučio na klupu preseliti Antoinne Griezmanna koga će u napadu Francuske zamijeniti Randal Kolo Muani, a društvo će mu praviti Ousmane Dembele i Kylian Mbappe.

Španija: Unai Simon; Jesus Navas, Nacho, Laporte, Cucurella; Rodri, Fabian Ruiz, Olmo; Williams, Yamal, Morata. Na klupi su ostali: Raya, Remiro, Vivian, Merino, Joselu, Ferran Torres, Grimaldo, Alex Baena, Zubimendi, Oyarzabal, Fermin Lopez, Perez.

Francuska: Maignan; Kounde, Saliba, Upamecano, Theo Hernandez; Rabiot, Kante, Tchouameni; Dembele, Kolo Muani, Mbappe. Na klupi su ostali: Samba, Areola, Pavard, Mendy, Camavinga, Griezmann, Giroud, Thuram, Zaire-Emery, Fofana, Coman, Clauss, Konate, Barcola.

20:20 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba dobrodošli na tekstualni prijenos prvog polufinala Evropskog prvenstva u Njemačkoj između Španije i Francuske.