Razgovarao sa selektorom
51

Nijemci na Bilino polje stižu bez iskusnog golmana: "Rekli su mi da neću braniti pa sam otkazao"

E. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Iskusni njemački golman Bernd Leno nije pozvan u reprezentaciju za oktobarsko okupljanje u kojem će Elf između ostalog igrati i protiv Bosne i Hercegovine.

Iako se očekivalo da "jedinica" i kapiten Fulhama bude startni čuvar mreže Nijemaca u ovom prozoru to se nije dogodilo pa je tako selektor Julian Nagelsmann u reprezentaciju pozvao Alexandera Nübela i Olivera Baumanna kao i 33-godišnjeg Janisa Blaswicha iz Red Bull Salzburga.

Leno je u karijeri već odigrao 182 utakmice u Premiershipu i bio je standardni član reprezentacije uz Manuela Neuera i Marc Andre ter Stegena, a s obzirom na njihove izostanke očekivalo se da će on biti "jedinica" Elfa u mečevima s BiH i Nizozemskom, no to se nije dogodilo.

Bild je kontaktirao 32-godišnjeg golmana poslije tijesnog poraza Fulhama od Manchester Cityja u subotu gdje je Leno potvrdio da je razgovarao a selektorom Nagelsmannom i trenerom golmana Andreasom Kronebergom.

"Da, razgovarali smo nas trojica i bili smo veoma otvoreni i iskreni jedni prema drugima. Rekli su mi da ću biti tamo, ali da neću braniti pa sam odlučio da ostanem u Londonu i treniram. Julian zna da sam uvijek tu za reprezentaciju i da zaista mogu pomoći ekipi, ali s 32 godine više nisam novajlija. Nikada nisam postavljao zahtjeve Manuelu i Marc Andreu, uvijek sam ispunjavao zahtjeve trenera, ali sada je drugačije", rekao je Leno za Bild i nastavio dalje.

"Nakon svih mojih utakmica u Bundesligi i Premiershipu kao i na međunarodnom nivou, Julian i Andreas znaju šta im mogu donijeti. Uvijek će mi biti čast igrati za reprezentaciju", dodao je on.

Dodajmo da je njegovo izostavljanje sa spiska kritikovao i Fredi Bobić koji se nedavno požalio na spisak selektora Juliana Nagelsmanna.

"U potpunosti se slažem da bi Leno trebao biti na spisku, nemam pojma zašto ga nema, ali bi definitivno trebao biti tu. Teško je imati golmana svjetske klase poslije Neuera i Ter Stegena, ali Leno je najbliže tome. Trenutni golmani mi ne ulijevaju povjerenje", kazao je Bobić.

Utakmica Bosna i Hercegovina - Njemačka se igra u petak s početkom u 20:45 sati.