Otkrili zaradu od pokera
105

Nijemci o Barbarezu: Od poker stola do trenera, bosanski "Xabi Alonso" nije zaustavio pad Zmajeva

H. H.
Barbarez je sa 52 godine zaplovio u treneske vode (Foto: EPA-EFE)
Barbarez je sa 52 godine zaplovio u treneske vode (Foto: EPA-EFE)
Popularni njemački portal Spox posvetio je tekst reprezentaciji Bosne i Hercegovine, istakavši kako su Zmajevi u krizi, a da stvari nije promijenio ni novi selektor Sergej Barbarez koji je sa poker stola prešao na trenersku klupu.

Nakon loših kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, bosanskohercegovački savez je u aprilu povjerio reprezentaciju dvjema legendama nacionalnog nogometa, ali u isto vrijeme i apsolutnim novajlijama u svojim oblastima djelovanja.

Prije duela Lige nacija s Njemačkom, Spox tvrdi da to do sada nije naročito vrijedilo s obzirom na rezultate.

Emir Spahić (44), koji je ranije igrao u Bundesligi za Bayer Leverkusen i Hamburger SV, postao je direktor reprezentacije i to bez iskustva u profesionalnom nogometu nakon što je 2017. godine završio karijeru.

S druge strane, poseban osvrt napravili su na Sergeja Barbareza (53).

"Ovaj 53-godišnjak je igrao za šest različitih klubova u Njemačkoj i čak je osvojio titulu najboljeg strijelca u dresu HSV-a. Nakon povlačenja, kratak period je bio član nadzornog odbora svog bivšeg kluba HSV prije 15 godina i nije imao iskustva kao trener", navodi se u tekstu.

Spox zatim podsjeća na riječi predsjednika Nogometnog saveza BiH Vice Zeljkovića koji je Barbareza uporedio Xabijem Alonsom. Apostrofiraju da uspješni trener Bayer Leverkusena nije radio na najvišem nivou prije prelaska u Bundesligu, ali je stekao važno iskustvo u B timu svog matičnog tima Real Sociedada.

Konačno, Nijemci u svom tekstu navode da se Barbarez intenzivno posvetio poker karijeri tokom perioda između svog povlačenja iz aktivnog nogometa 2008. i imenovanja za selektora BiH 2024. godine.

Tvrde da je Barbarez do 2017. već zaradio oko 200.000 eura na zvaničnim turnirima uživo, te da je prošle godine u novembru igrao na "WPT Prime Liechtenstein", najvećem turniru van SAD do sada. Nagradni fond je bio milion švicarskih franaka, ali Barbarez nije ostvario značajniji rezultat.

"Kada igram poker, igram oprezno i ​napadam samo kada se ukaže prava prilika", jednom je objasnio svoju strategiju.

Na kraju, Spox poentira da je tako i otkako je ušao u trenerski posao i tek sa 52 godine prešao sa poker stola na trenersku klupu.

Podsjetimo, utakmica između BiH i Njemačke na programu je u petak na Bilinom polju s početkom u 20:45.