Velika pojačanja
96

Niko Kovač od čelnika Monaca odmah zatražio dovođenje dva Hrvata

K. H.
Niko Kovač (Foto: EPA-EFE)
Niko Kovač (Foto: EPA-EFE)
Bivši hrvatski selektor, a od nedavno novi trener Monaca, Niko Kovač, prema pisanju italijanskih medija želi dovesti sunarodnjake Marija Mandžukića i Ivana Perišića u ovaj francuski klub.

Calciomercato javlja da je Kovač na prvim sastancima s čelnicima kluba predstavio listu pojačanja koja želi dovesti u klub, a da je prioritet dovođenje Marija Mandžukića i Ivana Perišića s kojima je ranije sarađivao u reprezentaciji Hrvatske.

Mandžukić je trenutno slobodan igrač i posljednjih dana dovodi se u vezu s brojnim klubovima u Evropi, prije svega onim iz Italije, no činjenica da je Kovač novi trener Monaca mogla bi ga motivisati da se prvi put oproba u Ligue 1.

S druge strane, Perišić je prošlu sezonu igrao u Bayernu kao posuđen igrač Intera, a kako njemački klub neće otkupiti njegov ugovor, italijanski klub bi mogao dodatno spustiti cifru koju traže za njegov angažman i Perišić bi, kao i Mandžukić, od naredne sezone mogao igrati za Kovačev Monaco.

Kovač je trenersku karijeru počeo 2009. godine u akademiji Red Bull Salzburga, a potom je 2012. godine preuzeo U-21 reprezentaciju Hrvatske. Selektor A reprezentacije Hrvatske postao je 2013. godine, a klupu je napustio u septembru 2015. godine nakon što je Hrvatska poražena od Norveške rezultatom 2:0.

U martu 2016. godine postao je trener Eintrachta iz Frankfurta, a s ovom ekipom igrao je finale DFB Kupa 2017. godine, dok je 2018. godine savladao Bayern u finalu i osvojio Kup Njemačke.

Sa Bayernom je u sezoni 2018/2019. osvojio duplu krunu, a smijenjen je u novembru prošle godine nakon poraza od bivšeg kluba Eintrachta rezultatom 5:1.