Komitetu vezane ruke
2

Ništa od Veležovog zahtjeva: Bez stranih sudija na utakmici protiv Borca

N. K.
Komitet za sudije i suđenja Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine ne može udovoljiti zahtjevu Veleža da im za naredni meč delegira strane sudije, potvrdili su iz NS BiH za portal Klix.ba.
Mostarski klub je danas poslao zahtjev ka komitetu, u kojem su tražili da zbog regularnosti prvenstva njihov naredni meč Premijer lige BiH protiv Borca sude strane sudije.

Međutim, komitet ne može udovoljiti zahtjevu zbog toga što u propozicijama takmičenja stoji da utakmice Premijer lige BiH mogu voditi samo sudije s liste sudija elitnog ranga bh. takmičenja.

U članu 34. ovog pravilnika stoji da postoji izuzeće da utakmice Premijer lige BiH mogu suditi jedino sudije s liste neposredno nižeg ranga takmičenja (Prva liga FBiH i Prva liga RS), koji se nalaze u talent i mentor programu.

Promjenu ovog pravila može donijeti isključivo Izvršni odbor Nogometnog saveza BiH.

Podsjetimo, Rođeni su u svom zahtjevu naveli da je predstojeća utakmica izuzetno važna te podsjećaju na posljednja dešavanja vezana za utakmice Premijer lige BiH. Cilj Veležovog zahtjeva za strane sudije bio je, kako navode iz mostarskog kluba, regularnost i zaštita integriteta takmičenja. Rođeni su bili spremni sami snositi sve dodatne troškove angažmana stranih službenih osoba.

Velež i Borac svoju utakmicu 28. kola Premijer lige BiH igraju u petak na stadionu Rođeni od 20 sati. Ovo je inače jedan od najvažnijih duela u borbi za titulu prvaka BiH, budući da lider Borac ima dva boda više od trećeplasiranog Veleža.