Štrajk čuvara zakona
12

Nizozemska policija digla ruke od sprečavanja huliganizma, Ajaxu odgođen i drugi derbi ove sezone

E. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nizozemski gigant Ajax se našao u velikom problemu nakon što mu je odgođen i drugi veliki prvenstveni derbi ove sezone, a za sve je kriva nizozemska policija.

Nizozemska policija od maja vodi kampanju za bolje uslove prijevremenog odlaska u penziju, a u sklopu toga vodi štrajkove i odbija raditi svoj posao u punom kapacitetu.

Osim protesta na ulicama i smanjenjem broja izdavanja kazni, nizozemska policija je odlučila odbiti obezbjeđivati derbi susrete Eredivisie.

Tako je 1. septembra odgođen susret prvog kola između Feyenoorda i Ajaxa jer je rotterdamska policija odbila obezbjeđivati susret, a sada je amsterdamska policija obavijestila Ajax da neće u nedjelju osiguravati susret protiv Utrechta.

"Sigurnost igrača, navijača i javnog reda u gradu ne može se garantovati bez važnih napora policije", saopćila je gradska uprava Amsterdama.

Susreti Feyenoorda i Ajaxa, te Ajaxa i Utrechta su prošlih godina bili mjesta huliganskih sukoba, a s obzirom da policija ne želi osiguravati utakmice, jedino logično rješenje je bilo odgoditi susrete.

Policijski sindikat je poručio da će se štrajkovi nastaviti sve dok ne dobiju ono što žele, a to jasno znači i da se derbi susreti nizozemskog nogometnog prvenstva neće igrati do daljnjeg.