Euro 2024
250

Njemačka u turbulentnom duelu savladala Dansku i izborila četvrtfinale Evropskog prvenstva

D. P.
Nijemci nastavljaju put ka trofeju (Foto: EPA-EFE)
(Foto: EPA-EFE)
Nogometna reprezentacija Njemačke savladala je Dansku rezultatom 2:0 i tako izborila četvrtfinale Evropskog prvenstva, a duel je bio prepun turbulencija i uzbuđenja.
U duelu prepunom turbulencija na kraju je odlučio jedan sitni detalj. Počelo je žestokom ofanzivom Njemačke nakon koje je Dance u životu spašavao golman Kasper Schmeichel.

Nakon prvih 12 minuta Schmeichel je već imao četiri odbrane, od kojih je posebno interesantna bila ona u 11. minuti kada je Kai Havertz uhvatio volej, ali danski golman sjajno brani.

Situacija se polako smirila na terenu, a onda pravi prolom oblaka. Udari gromova čuli su se oko stadiona Signal Iduna Park, a sudija Michael Oliver bio je primoran prekinuti utakmicu i igrače povući u svlačionicu.

Prekid je trajao dvadesetak minuta, a nakon što su se igrači vratili na teren, Schmeichel je novom sjajnom intervencijom održao Dance u životu. Pokušao je Havertz glavom.

Do odlaska na odmor i Danci su imali veliku šansu, ali Rasmus Hojlund nakon kontre nije uspio savladati golmana Manuela Neuera. Na odmor se otišlo bez pogodaka.

Nastavak utakmice bio je sjajan. U 49. minuti Danci postižu gol preko Joachima Andersena, ali je on poništen zbog milimetarskog ofsajda nakon VAR intervencije.

Samo dvije minute kasnije VAR je dosudio penal za Njemačku, a sudbina se potrudila da učini situaciju dodatno interesantnijom pa je lopta u ruku zakačila upravo Andersena, kojem je poništen gol dvije minute ranije. Siguran realizator bio je Kai Havertz.

Uslijedilo je nekoliko velikih prilika na obje strane, dva promašaja Havertza, a onda i trenutak koji je najvjerovatnije odlučio utakmicu i stavio tačku na sve.

Igrao se 69. minut kada je Jamal Musiala dobio sjajnu dubinsku loptu iz zadnje linije, istrčao po lijevoj strani i matirao Schmeichela za vodstvo Nijemaca od 2:0. Ništa više tu nije mogao golman Danske.

Do kraja je ostalo 2:0, tako da je Njemačka upisala novu pobjedu na Evropskom prvenstvu na kojem je domaćin i tako nastavila pohod ka trofeju. U četvrtfinalu Nijemci će igrati protiv boljeg iz duela Španije i Gruzije.

Rezultat i strijelci:

Njemačka - Danska 2:0 (Havertz penal 54', Musiala 69')

Utakmica iz minute u minutu:

90' - Pet minuta sudijske nadoknade.

90' - Ofsajd je poništio treći gol Nijemaca večeras.

86' - Minute dijele Njemačku od četvrtfinala.

82' - Dvije trostruke izmjene na dvije strane, Danci bacaju sve karte u napad, ali se čini da je prekasno.

76' - Opasno pred golom Njemačke nakon centaršuta Eriksena, ali nema promjene rezultata.

69' - GOOOOL! Musiala pogađa nakon kontre. Istrčao je po lijevoj strani i lako matirao golmana Danske.

66' - Hojlund u sjajnoj šansi, ali brani Neuer. Sada se igra spuštenih "gardova" i gotovo bez odbrane.

59' - Nevjerovatan promašaj Havertza! Izašao je sam pred golmana, lobovao ga, ali lopta odlazi pored gola.

54' - GOOOOL! Havertz je bio siguran s bijele tačke i Njemačka ima vodstvo.

52' - Penal za Njemačku! Andersena je dodirnula lopta u ruku, a Oliver pokazuje na bijelu tačku.

50' - Andersen je zatresao mrežu Njemačke nakon velike gužve, ali je gol poništen zbog ofsajda. Prilično nejasna situacija jer je mnogo igrača bilo u gužvi.

49'- Danci su postigli gol, ali će VAR odlučiti je li bio ofsajd.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Poluvrijeme u Dortmundu! Golova nema, a Nijemci imaju više razloga za žaljenje jer nisu postigli gol za vodstvo.

45' - Kakva prilika za Dansku! Sjajnu kontru odigrali su nominalni gosti u ovom meču, Delaney je odigrao Hojlundu, ali njegov udarac brani istrčali Neuer.

42' - Schlotterbeck je izgubio loptu ispred svog peterca, ali je Hojlund šutirao samo u vanjski dio mreže. Odlična šansa za Dance.

37' - Peta sjajna intervencija Schmeichela! Danski golman je čudesno odbranio udarac glavom Havertza.

35' - Utakmica je nastavljena od 35. minute. Dvadesetak minuta je trajao prekid.

38' - Utakmica će se ubrzo nastaviti jer su se stekli vremenski uslovi, a igrači su ponovo izašli na teren. Uslijedit će njihovo ponovno zagrijavanje.

38' - Čini se da oluja polako umanjuje intenzitet, ali igrača još uvijek nema na terenu.

38' - Nažalost, prekid će potrajati. Igrači se skroz povlače u svlačionice, a nevrijeme pojačava.

36' - Utakmica je prekinuta zbog grmljavine. Sudija Oliver će sačekati da se stvore adekvatni vremenski uslovi.

31' - Eriksen je imao odličnu priliku iz slobodnog udarca s vrha šesnaesterca, ali je to učinio veoma slabo. Pogodio je samo živi zid.

28' - U ovim trenucima ne gledamo mnogo toga na Signal Iduna Parku. Ofanziva Nijemaca je splasnula, a Danci su konačno krenuli igrati i prema naprijed.

24' - Prva šansa za Dansku! Maehle šutira s lijeve strane iskosa, ali preko gola.

19' - Danci nikako ne idu u napad. Koncentrisani su na odbranu, ali ipak im ni to nije garant uspjeha danas jer Njemačka prijeti iz svih pozicija.

15' - Sane oboren na vrhu šesnaesterca i to će biti odlična šansa za šut Nijemaca.

11' - Andrich glavom šutira i ponovo brani Schmeichel.

11' - Schmeichel brani sjajno i Havertzu! Ofanzivac Arsenala je uhvatio volej lijevom nogom, ali golman Danske bilježi već treću sjajnu odbranu.

8'- Schlotterbeck ponovo pokušava nakon kornera i još jedna intervencija Schmeichela. Nijemci zaista igraju sjajno na startu.

7' - Fantastičan udarac Kimmicha s velike udaljenosti, Schmeichel odbija u korner. Žestoka ofanziva Nijemaca na startu.

4' - Poništen je gol Njemačkoj! Schlotterbeck je postigao gol nakon kornera sjajnim udarcem glavom, ali je sudija Oliver poništio pogodak zbog faula koji je prethodio.

1' - Počeo je duel.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

20:56 - Igrači su izašli na teren i uskoro će biti intonirane himne.

20:52 - Njemačka je završila na prvom mjestu grupe A ispred Švicarske, Mađarske i Škotske, dok je Danska s drugog mjesta prošla dalje iz grupe u kojoj je slavila Engleska, prošla dalje i Slovenija s trećeg mjesta te ispala posljednjeplasirana Srbija.

20:44 - Glavni sudija utakmice je popularni Englez Michael Oliver s pomoćnicima Stuartom Burtom i Danom Cookom. Četvrti sudija je dobro poznato lice i predstavnik Bosne i Hercegovine na ovom Evropskom prvenstvu Irfan Peljto, dok je za VAR zadužen još jedan Englez Stuart Attwell.

20:35 - Utakmica se igra na Signal Iduna Parku u Dortmundu, stadionu kapaciteta 62.000 gledalaca. Nema sumnje da će biti ispunjen do posljednjeg mjesta.

20:30 - Poznati su sastavi za večerašnji duel između Njemačke i Danske. Ono što je zanimljivo, jeste da selektor Njemačke Julian Nagelsmann nije poslušao glas javnosti koja je u 90 posto procenta izglasala da bi Fullkrug trebao nastupiti na poziciji napadača umjesto Havertza.

Njemačka: Neuer, Raum, Schlotterbeck, Rudiger, Kimmich, Andrich, Kroos, Gundogan, Sane, Musiala i Havertz.

Danska: Schmeichel, Andersen, Vestergaard, Christensen, Bah, Maehle, Delaney, Hojbjerg, Skov Olsen, Eriksen i Hojlund.
20:30 - Ostali smo bez branitelja titule evropskog prvaka, selekcije Italije, koja je danas poražena od Švicarske. Tako će Stari kontinent dobiti novog šampiona, a Švicarci će u četvrtfinalu igrati protiv boljeg iz duela Engleske i Slovačke.

20:30 - Nakon što smo saznali prvog četvrtfinalistu Evropskog prvenstva, a to je selekcija Švicarske, od 21 sat kreće borba i u drugoj utakmici osmine finala, a sastaju se selekcije Njemačke i Danske.

20:30 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobro došli u tekstualni prijenos utakmice osmine finala Evropskog prvenstva između Njemačke i Danske.