"Bojkotovati Katar"
18

Njemački navijači žestoko prozvali FIFA-u, izašli sa stadiona i na kraju uspješno izbjegli kaznu

K. H.
Nogometni savez Njemačke nakon susreta protiv Italije saopćio je da neće poduzimati nikakve kaznene mjere protiv navijača koji su razvili transparent te pozvali na bojkot Svjetskog prvenstva u Kataru, nakon čega su napustili stadion u M'gladbachu.

Tamošnja policija i članovi Nogometnog saveza Njemačke ocijenili su da je pokazivanje takvog stava dio slobode izražavanja i da s tim u vezi neće biti nikakvih kazni.

"15.000 mrtvih za veliku scenu – FIFA i kompanija bez savjesti. Bojkotovati Katar", pisalo je na paroli.

Navijači su ubrzo nakon toga napustili stadion, a ova poruka samo je jedna u nizu koja kritikuje katarske moćnike te FIFA-u zbog jako lošeg odnosa prema radnicima koji su radili na izgradnji infrastrukture za Mundijal.

Što se tiče utakmice protiv Italije, Njemačka je upisala ubjedljivu pobjedu rezultatom 5:2. Njemačka je sjajno otvorila meč i već u 10. minuti preko Kimmicha došla u vodstvo od 1:0, da bi u finišu prvog poluvremenu preko Gundogana s bijele tačke postigli i drugi gol.

Muller u 51. minuti pogađa za 3:0 i već tada je riješio pitanje pobjednika, da bi četvrti i peti gol za Nijemce postigao Werner u samo dvije minute, tačnije u 68. i 69. minuti. Težak poraz Italije ublažio je Gnonto golom u 78. minuti te Bastoni golom u četvrtoj minuti sudijske nadoknade.