"Cirkus Colorado"
86

Nogomet u BiH je "amaterski sport", šest najboljih klubova se razišlo s trenerima

E. K.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Nezapamćena situacija u svijetu nogometa nam dolazi iz domaćeg prvenstva Bosne i Hercegovine budući da je od deset ekipa čak osam smijenilo trenera uključujući svih šest prvoplasiranih.
Tako su nakon kraja sezone šest prvoplasiranih ekipa smijenili trenere što je podatak za vjerovali ili ne uključujući i sva četiri kluba koji su izborili evropska takmičenja sljedeće sezone.

Borac se tako nakon titule prvaka BiH razišao sa Vinkom Marinovićem, a zamijenio ga je Mladen Žižović dok će Željka Petrovića na klupi Zrinjskog zamijeniti Mario Ivanković.

Dean Klafurić je napustio redove Veleža, a još se ne zna ime njegovog nasljednika dok je umjesto Simona Rožmana na klupu Sarajeva imenovan Zoran Zekić.

Doskorašnji trener Posušja Dino Ćorić je naslijedio Hajrudina Dinu Đurbuzovića na klupi Željezničara, a njega je na klupi kluba sa stadiona Mokri Dolac naslijedio Duško Vrenešević.

Od preostalih ekipa Sloga i GOŠK su samo zadržali trenere dok je Toni Karačić na klupi Širokog Brijega naslijedio Dinu Skendera, a uskoro se očekuje da Husref Musemić naslijedi Adnana Elezovića na klupi Igmana.

Dakle od deset ekipa koje su ostale u Wwin ligi Bosne i Hercegovine, čak osam ih je smijenilo ili se sporazumno razišlo s trenerima dok su samo dvojica ostala u odnosu na prethodnu sezonu i to Vlado Jagodić i Admir Adžem.

Ovakva situacija je nezapamćena u svijetu nogometa budući da je gotovo kompletna liga smijenila trenere ili se sporazumno razišla s njima što je sigurno, ne baš najbolji uvod u novu sezonu koja počinje u augustu.