Zbog rasizma
25

Nogometaš Coma dobio 10 utakmica kazne jer je tokom utakmice nazvao Korejca "Jackie Chanom"

E. B.
Marco Curto i Hwang Hee-chan
Marco Curto i Hwang Hee-chan
Nogometaš italijanskog Coma Marco Curto je dobio 10 utakmica kazne jer je tokom prijateljske utakmice protiv Wolverhamptona nazvao Korejca Hwanga Hee-chana "Jackie Chanom".
Nogometaši engleskog Wolverhamptona i italijanskog Coma su 16. jula u Marbelli odigrali prijateljski duel koji je obilježilo skandalozno ponašanje igrača italijanske ekipe, a sve je kulminiralo time da je 25-godišnji defanzivac Curto u jednom trenutku nazvao Korejca Hwanga Hee-chana "Jackie Chanom".

Nakon susreta oglasili su se iz Coma i potvrdili priču o nazivanju Hwanga imenom čuvenog glumca iz Hong Konga, ali su napomenuli kako u tome ne vide nikakav rasizam.

FIFA je danas kaznila Curtu sa deset utakmica suspenzije od kojih je polovina uslovna.

"Marco Curto je proglašen je odgovornim za diskriminatorno ponašanje i kažnjen je suspenzijom na 10 utakmica. Polovina tih mečeva je uslovna kazna u periodu od dvije godine, a igraču se nalaže i društveno koristan rad i edukacija", saopćeno je iz FIFA-e.

Ono što je posebno zanimljivo je da su, iako su mu pružili podršku, čelnici Coma samo osam dana kasnije poslali na posudbu u Cesenu koja će sada ostati bez defanzivca u narednih pet susreta u Seriji B.