Čovjek velikog srca
9

Nogometaš Intera kupio dvije zgrade i pretvorio ih u skloništa za djecu, redovno se druži s njima

N. M.
Zielinski se redovno druži sa djecom - štićenicima svoje fondacije (Foto: Facebook)
Zielinski se redovno druži sa djecom - štićenicima svoje fondacije (Foto: Facebook)
Poljski nogometni reprezentativac Piotr Zielinski pravi je junaku svojoj državi zbog humanog gesta koji je napravio prije dvije godine, a o kojem se piše i danas.
Zielinski je sredinom 2022. godine odlučio da kupi dvije cijele zgrade u svom rodnom gradu Ząbkowice (Donja Šlezija), a potom ih je odlučio pretvoriti u skloništa za djecu.

Oformio je Zielinski fondaciju pod nazivom "Petar Pan" i ona se brine o djeci koja odrastaju u porodicama koje imaju problem s alkoholizmom te su u pomenutim zgradama smještena uglavnom djeca iz takvih porodica.

"Želimo pružiti psihološku i organizacijsku podršku ne samo djeci u potrebi nego i njihovim porodicama, bez obzira na to jesu li pogođeni bolešću, siromaštvom ili krizom u odnosima s društvenom okolinom", piše na stranici fondacije "Petar Pan".

Misija Zielinskog nije završena samo kupovinom zgrada i osnivanjem ove fondacije, pošto nogometaš italijanskog Intera svaku priliku pri dolasku u Poljsku koristi i da posjeti djecu smještenu u domu te se druži s njima.

Sjedište fondacije je u Wroclawu, a ona djeluje u cijeloj regiji Donje Šlezije te je Zielinski ranije najavljivao da planira kupiti još nekoliko objekata, kako bi u budućnosti brinuo o još više djece.

Treba reći i da je ovakav veliki gest Zielinskog skoro prošao "ispod radara" poljskim, pa tako i evropskim medijima, pošto nogometaš Intera nije tražio publicitet te je ostao skroman.

Inače, Zielinski je vođenje fondacije povjerio svojim roditeljima, koji se brinu o svemu i osiguravaju djeci sve uslove za bezbrižan život.

Nogometaš djecu posjećuje prilikom svakog odlaska u domovinu, a tako je bilo i na proteklom reprezentativnom okupljanju za domaće mečeve Poljske protiv Portugala i Hrvatske u Ligi nacija.

Zielinski je igrač Intera od prethodnog ljeta, kada je kao slobodan igrač iz Napolija stigao u redove Nerazzurra, ranije je igrao i za Udinese i Empoli, a ponikao je u poljskom Lubinu.

Za reprezentaciju Poljske je Zielinski skupio 97 nastupa, na kojima je postigao 14 golova.