Liga nacija
29

Nogometašice BiH u Zenici pobijedile Bjelorusiju i izborile baraž za elitnu diviziju

N. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Nogometašice Bosne i Hercegovine večeras su na Bilinom polju pobjedom okončale grupnu fazu Lige nacija, a s minimalnih 1:0 su u 6. kolu savladale Bjelorusiju.

Ovom pobjedom je Bosna i Hercegovina osigurala drugo mjesto na tabeli grupe 4 u Ligi B i samim tim nastup u baražu za plasman u elitnu Ligu A.

U 6. minuti je BiH imala prvu pravu priliku. Minela Gačanica je išla sama na golmanicu gošći, ali sustigla ju je odbrambena nogometašica i izblokirala. Nedugo nakon toga Marija Milinković šutira malo pored stative.

Dominaciju su izabranice Samire Hurem naplatile u 17. minuti kada Gačanica pogađa za 1:0 i erupciju oduševljenja na Bilinom polju.

Naše nogometašice tako su takmičenje završile na drugom mjestu grupe 4 Lige B te će se u baražu za plasman u Ligu A susresti s jednom od trećeplasiranih selekcija iz elitne divizije.

Bila je bolja BiH i u ostatku prvog poluvremena, najviše je prijetila preko Amele Kršo, ali do odlaska na odmor ostalo je minimalnih 1:0.

Na otvaranju drugog dijela Milinković šutira s trideset metara, a taj šut teškom mukom zaustavlja golmanica gošći.

U 62. minuti se golmanica Bjelorusije Voskobovich istakla s dvije dobre odbrane, a tresla se i prečka njenog gola. Petnaestak minuta poslije Alhkovik izlazi sama pred golmanicu BiH Jelenu Gvozderac, ali šutira slabo i direktno u nju te propada najveća šansa Bjelorusije.

Do kraja utakmice se rezultat nije mijenjao i naše nogometašice su slavile 1:0. Nažalost, Slovenke nisu uspjele da osvoje barem bod u Češkoj jer bi u tom slučaju BiH direktno išla u Ligu A. Čehinje su slavile s ubjedljivih 4:0 i ostale na prvom mjestu s 13 bodova, dok je BiH druga sa 11.

Slovenija je završila na trećem mjestu sa 6 bodova, a Bjelorusija na začelju sa samo dva.

U baražu za plasman u Ligu A će BiH imati drugu priliku da izbori mjesto među elitom i ostvari najveći uspjeh u historiji ženskog nogometa u našoj zemlji. Žrijeb baraža je 11. decembra u 13 sati u Nyonu.

Rezultat i strijelac:

Bosna i Hercegovina - Bjelorusija 1:0 (Gačanica 17')

Tabela: