Odgovorio i selektor
189

Nogometni savez Španije na udaru kritika uoči finala Eura, sve zbog tretmana mlade zvijezde

D. P.
Williams je pravo otkrovljenje Eura (Foto: EPA-EFE)
Williams je pravo otkrovljenje Eura (Foto: EPA-EFE)
Prvi čovjek Athletic Bilbaa Jon Uriarte žestoko je udario na Nogometni savez Španije neposredno prije finala Evropskog prvenstva protiv Engleske, a koje je zakazano za nedjelju od 21 sat.

Athletic Bilbao ponudio je pravo osvježenje i jednu od najvećih senzacija na Evropskom prvenstvu, a to je mladi krilni napadač Nico Williams koji blista u reprezentaciji Španije. Od prvog kola Williams pruža impresivne partije i zajedno s Lamineom Yamalom bit će udarna "igla" Španije i u finalu protiv Engleske.

No, u Athletic Bilbau ogorčeni su tretmanom za mladog nogometaša. Predsjednik baskijskog kluba Jon Uriarte u otvorenom saopćenju za javnost prozvao je Nogometni savez Španije da ne štiti dovoljno svoju mladu zvijezdu.

Uriarteu smeta to što je prema njegovim riječima, Williams potpuno nezaštićen na Euru, a sve zbog intenzivnih špekulacija o njegovom transferu i odlasku iz kluba.

"Nico, igrač koji je predan Athleticu, izložen je bombardovanju pitanjima o svojoj budućnosti na pretjeran i nekontrolisan način dok je na Evropskom prvenstvu. Nogometni savez Španije nije ništa uradio da ga zaštiti. Poštovanje između svih aktera koji čine nogomet je temeljna osnova. Tu ne spada 'guranje' jednog igrača koji je pod ugovorom u neki drugi klub stavljajući ga pod pritisak", rekao je Uriarte u otvorenom pismu i nastavio:

"Athleticov projekt nema granica. Pobjednički projekt za trenere i igrača, a dokaz je da smo obnovili ugovore s reprezentativcima Unaijem Simonom i Danijem Vivianom. Mi smo sportski sposobni zadržati igrače kalibra Nice Williamsa", dodao je prvi čovjek Baskijaca.

Interes za njegovim dovođenjem tokom Eura pokazali su velikani poput Arsenala, Liverpoola, Barcelone i Chelseaja.

Nije se dugo čekao odgovor, a nastavak prepucavanja proizveo je selektor Španije Luis de la Fuente koji je poručio kako je svaki igrač reprezentacije "zaštićen, ali i slobodan čovjek da sam razmatra šta mu je činiti".