Argentinci i dalje 1.
72

Nova FIFA rang-lista: Zaustavljen strmoglav pad Zmajeva, Hrvatska više nije među 10 najboljih

E. B.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
FIFA je danas objavila novu rang-listu najboljih nogometnih reprezentacija svijeta na kojoj je Bosna i Hercegovina zadržala 75. poziciju.
Bosna i Hercegovina je na taj način zaustavila strmoglav pad s obzirom da je prošlog ljeta bila na 61. mjestu, a za godinu dana pali smo dodatnih 14 pozicija zaključno s prošlom rang-listom objavljenoj u junu.

Na vrhu je ostala Argentina koja je odbranila naslov pobjednika Copa Americe, a na drugom mjestu je ostala Francuska.

Veliki skok je ostvarila Španija koja je nakon osvajanja Eura skočila sa osmog na treće mjesto.

Finalist Eura Engleska je zamijenila mjesta s Brazilom, pa su Englezi sada četvrti, a Brazilci peti, dok je Belgija pala za tri mjesta i sada je na šestom.

Nizozemska, protivnik Zmajeva u predstojećoj Ligi nacija, je ostala sedma, Portugal je pao sa šestog na osmo, dok je proboj među deset najboljih napravila Kolumbija. Finalist Copa Americe je sa 12. došao do devetog mjesta. Iako je odbranu naslova na Euru Italija okončala ispadanjem u osmini finala, ostala je na desetom mjestu.

Na jedanaestom mjestu je Urugvaj koji je napredovao za tri mjesta, dok je Hrvatska nakon veoma lošeg nastupa na Euru ispala iz deset najboljih, te je sa devetog pala na 12. poziciju.

Što se tiče ostalih protivnika Zmajeva u Ligi nacija, Njemačka je sa 16. napredovala na 13. poziciju, dok su Mađari nazadovali za četiri mjesta i sada su 31. selekcija svijeta.