Luis de la Fuente
25

Novi selektor Španije dao veliko obećanje "zvijezdama": Trebala mi je samo sekunda za pristanak

K. H.
Luis de la Fuente na zvaničnom predstavljanju (Foto: EPA-EFE)
Luis de la Fuente na zvaničnom predstavljanju (Foto: EPA-EFE)
Novi selektor Španije Luis de la Fuente danas je službeno predstavljen kao novi trener Crvene furije, a u prvom obraćanju javnosti rekao je da su vrata nacionalnog tima svima otvorena i da od danas počinje "nova era" španskog nogometa.
Nakon neuspjeha na Svjetskom prvenstvu u Kataru, gdje je Španija u osmini finala izgubila od Maroka nakon penala, Luis Enrique napustio je klupu ovog tima i ubrzo nakon toga objavljena je informacija da će ih u budućnosti s klupe predvoditi Luis de la Fuente.

U prvom obraćanju javnosti, on je rekao da počinje "nova era" španskog nogometa, a da su vrata reprezentacije svima otvorena, aludirajući na činjenicu da Sergio Ramos i David De Gea nisu bili s nacionalnim timom u Kataru.

"Danas počinje nova era u španskom nogometu. Imamo formiranu ideju, a na početku, vrata su otvorena za sve igrače. Trebala mi je jedna sekunda da pristanem na ponudu i kažem da želim biti selektor Španije", rekao je Luis de la Fuente.

"Neću ulaziti u rasprave o Ramosu ili nekom drugom igraču. Busquets? Naravno da bih volio da nastavi igrati, a ja iskreno ne želim da budemo nacija sa 48 miliona nogometnih trenera, već 48 miliona nogometnih navijača. Moramo napredovati i biti otvoreni za sve opcije. Na Svjetskom prvenstvu smo vidjeli i neke dobre stvari, ali se moramo prilagoditi."

Luis de la Fuente, rođen u Haru (La Rioja) i bivši igrač Athletic Bilbaa i Seville, biće zadužen za vođenje novog projekta, sa spiskom igrača koje je već selektirao u nižim kategorijama.

Bio je na čelu mladog U-21 španskog tima od 2018. godine, zamijenivši Alberta Celadesa, a 2019. osvojio je Evropsko prvenstvo do 21 godine.