Komisija odlučila
8

NSFBiH izbrisao Simm Bau iz Prve lige, takmičenje se nastavlja s neparnim brojem klubova

N. M.
Detalj s utakmice Simm Baua i Čelika na Bilinom Polju (Foto: BFK Simm Bau)
Detalj s utakmice Simm Baua i Čelika na Bilinom Polju (Foto: BFK Simm Bau)
Nogometni savez Federacije Bosne i Hercegovine (NS FBiH) danas je zvanično saopćio da je na sjednici Komisije za takmičenje donesena odluka o izbacivanju BFK Simm Bau iz Prve lige FBiH.
Rezultate je to nezapamćenog skandala i činjenice da se igrači Simm-Baua nisu pojavili na svoje prve dvije utakmice nove sezone Prve lige FBiH.

Komisija za takmičenje NS FBiH je utvrdila kako je 24. jula ove godine, a nakon obavljenog žrijeba dostavljen dopis BFK Simm Bau vezano za dostavljanje informacije o učešću u takmičenju Prve lige FBiH na šta je sa službenog e-maila BFK Simm Bau dostavljen odgovor u kojem se između ostalog navodi kako je u klubu nova garnitura Upravnog odbora koja radi na stabilizaciji i uspješnom nastavku takmičenja.

Nakon navedenog, Komisija za takmičenje NS FBiH se još u dva navrata obraćala BFK Simm Bau vezano za status kluba u takmičenju Prve lige FBiH, nakon čega je BFK Simm Bau dana 20. augusta, a nakon neodigrane utakmice 1. kola, dostavio e-mail u kojem obavještavaju Nogometni savez Federacije BiH da BFK Simm Bau ove godine neće učestvovati u takmičenju ni sa jednom od selekcija.

S tim u vezi, a shodno članu 63. stav 1. i stav 2. Pravilnika o nogometnim takmičenjima, Komisija za takmičenje NS FBiH je donijela odluku o brisanju BFK Simm Bau iz takmičenja Prve lige Federacije BiH za takmičarsku sezonu 2024/2025.

Sve naredne utakmice BFK Simm Bau po rasporedu se neće igrati te utakmice neće biti registrovane službenim rezultatom. Također, Komisija za takmičenje NS FBiH je protiv BFK Simm Bau i odgovornih osoba kluba podnijela prijavu za pokretanje disciplinskog postupka.

Zbog ovakve situacije i neparnog broja (15) klubova koji će se nastaviti takmičiti u Prvoj ligi, u svakom narednom kolu će jedan klub biti slobodan.

Tabela Prve lige FBiH: