Privukao veliku pažnju
18

O pojačanju Veleža pišu čuvena Marca i zvanična stranica FIFA-e: Ispisao je historiju

H. H.
Raphael Ohanua Lea'i Jr (Foto: FK Velež)
Raphael Ohanua Lea'i Jr (Foto: FK Velež)
Fudbalski klub Velež prije nekoliko dana objavio je da je Raphael Ohanua Lea'i Jr. i službeno postao novi igrač mostarskog kluba, a vijest o igraču koji je ispisao historiju u svojoj domovini prenijela je i čuvena španska Marca kao i zvanična stranica FIFA-e.
Nakon uspješno odrađenog probnog rada u kojem je zadovoljio kriterije Veležovog stručnog štaba, potpisan je ugovor koji će ovog 19-ogodišnjeg igrača navalnog reda sa Solomonskih Ostrva vezati za Rođene do 31. maja 2024. godine, uz mogućnost produživanja ugovora za još jednu godinu.

Tako je ovaj 19-godišnji napadač postao prvi igrač u historiji sa Solomonskih Ostrva koji je potpisao profesionalni ugovor s nekim evropskim klubom.

"Igrač sa Solomonskih Ostrva je ušao u historiju bh. fudbala", naslov je Marce, koja donosi priču o njemu kao nogometašu koji je srušio brojne rekorde u svojoj zemlji.

Otkrili su da je čak bio i futsal reprezentativac svoje zemlje, s kojom je izborio Svjetsko prvenstvo 2021. u Litvaniji, ali nije zaigrao zbog povrede ruke.

Vijest o dolasku Raphael Lea'ia u Velež objavila je i FIFA, uz određene detalje iz njegove karijere, te navođenje da je ušao u historiju Solomonskih Ostrva.

Konačno, i Nogometni savez Solomonovih ostrva pohvalio se transferom 19-ogodišnjeg igrača, a i portal footballoceania.com, objavio je da je prešao u redove Rođenih.

Lea'i je rođen 9. septembra 2003. godine u Honiari (Solomonska Ostrva). Ponikao je u Henderson Eels F.C. za koji je nastupao u OFC Ligi prvaka, inače internacionalnom kupu Okeanije.

Iz Veleža ističu da je nastupao za omladinske U-17, U-19 te seniorsku reprezentaciju Solomonskih Ostrva.