Poznato koliko vrijedi
23

Objavljen zapanjujući video koji pokazuje izradu Zlatne lopte, potrebno je više od 100 sati

D. P.
Vrijednost trofeja je približno 3.000 eura (Foto: Screenshot)
Vrijednost trofeja je približno 3.000 eura (Foto: Screenshot)
Na zvaničnoj stranici posvećenoj nagradi Zlatna lopta, koja će biti dodijeljena najboljem nogometašu svijeta, objavljen je fascinantan videosnimak koji prikazuje kako je ovaj prestižni trofej napravljen.

Ballon d'Or ili Zlatna lopta najprestižnija je nogometna nagrada koju dodjeljuje francuski časopis France Football. Osvajač Zlatne lopte već decenijama se smatra najboljim igračem svijeta.

U ponedjeljak nas očekuje nova dodjela Zlatne lopte za prošlu sezonu, a Realov Vinicius Junior važi za favorita ispred Rodrija u konkurenciji najboljih igrača svijeta i prema brojnim projekcijama upravo će Brazilac ponijeti ovu prestižnu nagradu.

Kako se ceremonija dodjele Zlatne lopte bliži, na zvaničnoj stranici objavljen je fascinirajući snimak koji prikazuje način na koji je ovaj trofej napravljen.

Trofej je izrađen od dvije ploče koje stvaraju oblik nogometne lopte, a nakon toga se iscrtaju oznake s vanjske strane. Nakon toga je umočen u zlato i ugraviran logo "Ballon d'Or".

Posljednji detalj je sloj kristala pirita koji trofeju daje zadivljujući izgled koji aludira na manju stijenu. Zlatna lopta je teška nešto više od sedam kilograma.

Nagradu je izradio tim iz čuvene francuske zlatare Mellerio dits Meller, a za njeno pravljenje je potrebno više od 100 sati rada kako bi se do savršenstva doveli svi detalji. Vrijednost Zlatne lopte iznosi otprilike 3.000 eura.