Tom Daley
0

Olimpijski prvak koji je priznao da je gay: Želja mi je da igrač iz Premiershipa kaže isto

D. P.
Tom Daley (lijevo) sa suprugom Dustinom Lanceom (Foto: Instagram)
Tom Daley (lijevo) sa suprugom Dustinom Lanceom (Foto: Instagram)
Zlatni britanski olimpijac Tom Daley, koji je javno priznao da je gay, otkrio je da mu je životna želja da neki nogometaš iz engleske Premier lige javno istupi s istim stavom.
Daley je osvojio drugo mjesto u izboru britanske sportske ličnosti godine, a u razgovoru za Channel 4 poručio je da mu je najveća želja za 2022. godinu da jedan nogometaš iz Premier lige učini isto. To je saopštio tokom božićne čestitke.

"Ukoliko imam jednu želju za narednu godinu, to je da neki iznimno hrabar igrač iz Premier lige istupi javno i kaže da je gay. Ta osoba bi inspirisala gayeve širom svijeta i pružila nadu tinejdžerima koji imaju probleme sa svojom seksualnošću i spasilo živote velikog broja mladih ljudi koji trenutno misle da nemaju mjesto u ovom svijetu", rekao je Daley.

U Premier ligi nikada nijedan nogometaš nije javno poručio da je gay. Učinio je to Thomas Hitzlsperger nakon što je završio karijeru.

Pažnju javnosti privukao je australijski nogometaš Josh Cavallo, nogometaš Adelaide Uniteda, koji je postao prvi profesionalni nogometaš koji je javno priznao da je gay.

Istovremeno, u ženskoj Superligi Engleske veliki je broj nogometašica koje su priznale da su pripadnice LGBT zajednice.