Liga nacija
66

Peljto sudio jednu od najluđih utakmica u karijeri: Četiri puta koristio VAR, pokazao crveni i devet žutih kartona

H. H.
Irfan Peljto je imao pune ruke posla (Foto: EPA-EFE)
Irfan Peljto je imao pune ruke posla (Foto: EPA-EFE)
Nogometna reprezentacija Francuske savladala je kao gost Belgiju rezultatom 2:1 u 4. kolu A Lige nacija. Meč je sudio naš najbolji sudija Irfan Peljto s pomoćnicima iz BiH, koji su imali pune ruke posla.

Peljti su asistirali Travničanin Senad Ibrišimbegović i Mostarac Davor Beljo. Ulogu četvrtog sudije imao je Prijedorčanin Luka Bilbija, a VAR je čak četiri puta morao intervenisati.

Prvo je u 22. minuti Peljto dosudio penal za Belgiju nakon poziva iz VAR sobe, ali Youri Tielemans je šutirao preko gola i ostalo je 0:0.

Već u 34. minuti VAR je ponovo intervenisao i potvrdio Peljtinu odluku da dosudi jedanaesterac za Francuze, koji je u pogodak i vodstvo 1:0 pretvorio Randal Kolo Muani.

U sudijskoj nadoknadi Lois Openda je poravnao na 1:1, ali u prvi mah je dosuđen ofsajd. Peljto je ponovo morao posegnuti za VAR-om, nakon čega je priznao gol Belgije.

VAR drama je nastavljena i u nastavku. Manu Kone je postigao gol za Francusku, ali Peljto ga je poništio zbog igranja rukom tokom akcije za gol.

Ipak, u 62. minuti Randal Kolo Muani je postigao gol glavom za pobjedu Francuske 2:1, a do kraja meča Peljto je isključio nogometaša Reala Aureliena Tchouamenija zbog drugog žutog kartona u 76. minuti.

U potpuno ludoj utakmici, Peljto je na kraju pored crvenog kartona pokazao ukupno devet žutih kartona.

U istoj grupi Italija je pobijedila Izrael rezultatom 4:1 i ostala je vodeća na tabeli.

Istovremeno, u našoj grupi, Njemačka je na svom terenu savladala Nizozemsku rezultatom 1:0 i gotovo je osigurala prvo mjesto.

Gol odluke postigao je Jamie Leweling kada je u 63. minuti pospremio odbijenu loptu u mrežu za veliko slavlje Nijemaca, koji dva kola prije kraja imaju pet bodova više od Nizozemske i Mađarske.