Nogomet
4

Petković: Trebamo popraviti realizaciju; Nawalka: Pišemo historiju poljskog nogometa

Klix.ba
Vladimir Petković i  Adam Nawalka (Foto: EPA)
Vladimir Petković i Adam Nawalka (Foto: EPA)
U prvoj utakmici osmine finala Evropskog prvenstva u Francuskoj snage će odmjeriti Švicarska i Poljska. Oba selektora priželjkuju bolju realizaciju šansi i rezultat koji će ih odvesti u četvrtfinale.

Selektor Švicarske Vladimir Petković namjerava sa svojim izabranicima stići što je dalje moguće na aktuelnom Euru.

"Počeli smo nešto stvarati, pravili smo male korake, ulazna vrata smo zatvorili, a sada je red da otvorimo druga vrata. Sa svojim igračima želim otvoriti što više vrata", izjavio je Petković.

Protivnike itekako respektuje.

"Poljaci su jak, kompaktan tim, nisu primili niti jedan pogodak. U napadu imaju sjajne igrače, Lewandowski se žrtvuje za tim, baš kao i Milik i ostali. Na golu Poljske je golman svjetske klase", rekao je selektor Švicarske.

Bh. stručnjak zahtijeva bolju realizaciju u napadu i pokoji udarac s distance.

"Moramo popraviti realizaciju i ne dopuštati protivniku da pravi šanse nakon naših grešaka. Ako nam nešto nedostaje, to su šutevi s distance. Također, moramo poraditi na zadnjem pasu i ubačaju. Očekujem tri ili četiri naša igrača u šesnaestercu kad napadamo", kazao je Petković.

Njegov kolega na klupi Poljske Adam Nawalka je istakao da je ekipa spremna za okršaj sa Švicarcima.

"Odlično smo pripremljeni fizički i psihički, pokušat ćemo nametnuti našu igru. Igrači su svjesni ogromne šanse za sjajan rezultat na ovom Euru", riječi su poljskog stratega.

Odbranom je zadovoljan, ali napad mora biti efikasniji.

"Radili smo naporno na poboljšanju odbrane, do je sve izgledalo dobro. Imamo dobre rezultate i sada želimo biti bolji u napadu te iskorištavati šanse. Nisam zabrinut što Lewandowski još nije postigao gol, on radi sjajan posao. Navikao se na novu ulogu u timu, mi smo ekipa koja se dobro razumije", dodao je Nawalka.

Poljaci se žele proslaviti na ovom Euru.

"Pišemo historiju poljskog nogometa, želimo napraviti veliki uspjeh. Naša dosadašnja historija je slavna, ali je sada najvažnije da iskoristimo potencijal igrača koji su nam na raspolaganju", završio je Nawalka.

Utakmica između Švicarske i Poljske počinje u 15 sati.