Prvi meč u Mostaru
0

Počinje nova sezona Premijer lige BiH, dva od tri meča prvog kola u TV prijenosu

K. H.
Počinje nova sezona u Premijer ligi BiH (Foto: A. L./Klix.ba)
Počinje nova sezona u Premijer ligi BiH (Foto: A. L./Klix.ba)
Utakmicom između Veleža i Zvijezde 09 danas počinje novo izdanje Premijer lige Bosne i Hercegovine, a početak sezone donosi nam brojne odgode utakmica zbog obaveza bh. klubova u Ligi prvaka i Konferencijskoj ligi.
Danas će se odigrati samo jedna utakmica i to u terminu od 20:30 sati, a Velež će na svom stadionu dočekati povratnika u Premijer ligu BiH - ekipu Zvijezde 09.

Rođeni će u novoj sezoni biti jači za osam novih igrača, a u klub su došli Alen Krajnc, Adnan Džafić, Demir Peco, Stefan Vukčević, Azur Mahmić, Klemen Šturm, Mihael Mlinarić i Ante Oruč, a predvođeni trenerom Nedimom Jufusbegovićem, pokušat će izboriti mjesta koja naredne sezone vode u evropska takmičenja.

Zrinjski, Željezničar i Borac bore se za što bolji plasman u evropskim takmičenjima, a tim povodom odgođene su njihove utakmice zakazane za prvo kolo.

Odgođeni su dueli Zrinjski - Posušje, Željezničar - Igman i Široki Brijeg Borac. Trenutno nije poznato kada će se ove utakmice odigrati.

Kada je u pitanju nova sezona, favoriti su manje-više isti. Najbolji kostur ekipe i "podlogu" za osvajanje titule svakako ima Zrinjski, koji planira naredne sezone igrati i grupnu fazu nekog evropskog takmičenja, a uz njih se svakako izdvaja i Sarajevo koje je tokom ljetnog prijelaznog roka znatno ojačalo svoj tim.

Ipak, Bordo tim u novu sezonu ulazi bez trenera, s obzirom na to da su nedavno raskinuli saradnju sa Mirzom Varešanovićem, a u redu favorita iz sjene dolaze Borac, Željezničar i spomenuti Velež. Novi predsjednik FK Borac Milan Tegeltija krajem prošle godine najavio je osvajanje titule prvaka BiH u ovoj sezoni i vidjet ćemo da li te najave imaju ikakvog smisla.

Naravno, nikada se ne smije otpisati ekipa Širokog Brijega, a zanimljiv bi mogao biti i Tuzla City, koji je još jednom doživio remont nakon prilično loše sezone za apetite kluba.

Što se tiče utakmica prvog kola, u nedjelju će se odigrati još dvije utakmice, a to su one u Gabeli između GOŠK-a i Tuzla Cityja te Sarajeva i Sloge.

Raspored 1. kola:

-subota

Velež - Zvijezda 09 20:30 sati (Arena Sport)

-nedjelja

GOŠK - Tuzla City 17:00 sati

Sarajevo - Sloga 20:30 sati (Arena Sport)