Anketa
57

Podržavate li formiranje evropske nogometne Superlige za bogate?

H. H.
Klubovi osnivači će za ulazak u Superligu dobiti oko 3,5 milijardi eura (Foto: Twitter)
Klubovi osnivači će za ulazak u Superligu dobiti oko 3,5 milijardi eura (Foto: Twitter)
Formiranje Superlige od 12 najbogatijih nogometnih klubova svijeta je vijest dana u svijetu, a uprkos protivljenju FIFA-e i UEFA-e, klubovi osnivači istrajali su u namjeri da se upuste u kreiranje projekta koji bi mogao promijeniti historiju sporta.
U zajedničkoj izjavi objavljenoj u nedjelju u ponoć navodi se da su klubovi osnivači AC Milan, Arsenal, Atletico Madrid, Chelsea, Barcelona, ​​Inter Milan, Juventus, Liverpool, Man City, Man Utd, Real Madrid i Tottenham Hotspur, a očekuje se da će se nova tri kluba pridružiti prije početka sezone, koja će početi u augustu.

Navijači brojnih klubova, poput fanova Liverpoola, već su najavili da će ukloniti svoja obilježja s tribina i pitanje je kako bi se sve odvijalo u slučaju da Superliga zaživi, a u anketi na našem portalu možete dati svoj odgovor na pitanje: Podržavate li formiranje evropske nogometne Superlige za bogate?

Projekt novog takmičenja podrazumijeva formiranje lige u kojoj će učestvovati 20 najboljih klubova u Evropi – 15 osnivača, plus pet koji će se kvalifikovati na osnovu rezultata u prethodnoj sezoni.

Sezona bi trebala početi u augustu, a ekipe će biti podijeljene u dvije grupe sa po deset učesnika. Utakmice će se igrati nedjeljom, a po tri najbolja tima iz svake grupe automatski će se plasirati u četvrtfinale. Ekipe koje završe na četvrtoj i petoj poziciji igrat će baraž za popunu preostala dva mjesta. U četvrtfinalu i polufinalu će se igrati po dvije utakmice, a finalni meč igrat će se na neutralnom terenu.

Klubovi osnivači će za ulazak u Superligu dobiti oko 3,5 milijardi eura kao potporu svojim planovima.