Mostarci primili 5 golova
411

Pogledajte kako je očajni Velež u Andori doživio najveću sramotu u historiji kluba

E. B.
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Velež je tokom svoje bogate 102-godišnje historije imao mnogo uspona i padova, no jučerašnji poraz od ekipe iz Andore u prvom pretkolu Konferencijske lige im je definitivno najsramotniji ikada.

Kada su u žrijebu izvukli Inter Club d'Escaldes, u Mostaru su bili presretni i već su sebe vidjeli u drugom pretkolu protiv AEK-a.

No, nakon što je prvi susret na Grbavici okončan rezultatom 1:1, u Andori je Inter slavio sa 5:1, te je s ukupnih 6:2 prošao dalje.

Inter je poveo u 43. minuti kada je najbolji igrač ekipe Lopez umakao odbrani Veleža koja je bila katastrofalno postavljena i rutinski savladao Hadžikića za 1:0.

Lopez je Hadžikića matirao i u 45+2. minuti za 2:0 kada je lopta prošla kroz šesnaesterac bez ikakve reakcije odbrane mostarske ekipe.
Velež je smanjio na 2:1 na identičan način u 53. minuti kada je Jevtović uposlio Oreča koji je preciznim udarcem matirao Adrija i vratio Velež u igru.
U 57. minuti Inter je ispisao svoju historiju jer je prvi put u historiji postigao tri gola na evropskom meču. Nakon brze akcije po desnoj strani odigrana je povrata lopta za Berlangu koji je sa 15 metara postigao lijep pogodak za 3:1.
Najljepši potez utakmice vidjeli smo u 84. minuti kada je Berlanga bio u duelu s Bajrićem. Primio je loptu u kaznenom prostoru, a prilikom primanja je napravio elegantan okret, a potom rutinski matirao Hadžikića za 4:1.
Tu nije bio kraj Veležovom košmaru jer je nakon još jedne amaterske reakcije odbrane Veleža konačnih 5:1 u 90+2. minuti postavio Andreu.
Iako ovo nije bio najveći Veležov poraz u Evropi (Mostarci su u sezoni 1963/64 u Intertoto kupu izgubili sa 6:1 također od Intera, ali čehoslovačkog iz Bratislave koji je tad bio poznat pod imenom Slovanfit), definitivno je najteži s obzirom da se radilo o predstavniku Andore, te je sada pred trenerom Damirom Čanadijem mnogo posla u predstojećoj sezoni u Wwin ligi Bosne i Hercegovine.