Drama u finalu
22

Pogledajte kako su futsaleri Brazila u klasiku srušili Argentinu i osvojili titulu prvaka svijeta

D. P.
Foto: FIFA
Foto: FIFA
Futsaleri Brazila u najvećem derbiju savladali su Argentinu rezultatom 2:1 i tako po šesti put u svojoj historiji postali prvaci svijeta.

Finale u Taškentu, glavnom gradu Uzbekistana, odigrano je sinoć pred prepunim tribinama i zvanicama iz nogometnog svijeta, a među prisutnima je bio i prvi čovjek FIFA-e Gianni Infantino.

U historijskom finalu, jer su se prvi put u posljednjem meču svjetskog prvenstva sastale dvije ekipe iz Južne Amerike, Brazil je na poluvremenu imao vodstvo od dva razlike nakon golova Ferraa i Rafaela.

Argentina je u drugom poluvremenu krenula na sve ili ništa, igrala je s golmanom u fazi napada i to je donijelo rezultat jer je Matias Rosa pogodio dvije minute prije kraja. Nastavila se žestoka ofanziva Argentinaca, ali je golman Brazila na kraju imao čudesnu intervenciju za titulu.

Video na YouTubeu možete pogledati ovdje.

To je za Brazil šesta titula prvaka svijeta u futsalu, dok je Argentina ostala na samo jednoj iz 2016. godine. Također, to je za popularne Gaučose drugi uzastopni poraz u finalima jer su na Svjetskom prvenstvu 2021. godine poraženi od Portugala.

Utakmica za treće mjesto donijela je historijski rezultat za selekciju Ukrajine koja je osvojila bronzu pobjedom nad Francuskom od čak 7:1.

Na ovom Svjetskom prvenstvu imali smo čak četiri debitanta, a to su selekcije Novog Zelanda, Tadžikistana, Afganistana i Francuske.