Slavlje Olympiakosa
66

Pogledajte kako su Grci nakon 120 minuta drame osvojili prvi evropski trofej u historiji

D. P.
El Kaabi je junak Grka (Foto: EPA-EFE)
El Kaabi je junak Grka (Foto: EPA-EFE)
Nogometaši Olympiakosa sinoć su ispisali historiju postavši prvi grčki klub koji je osvojio evropski trofej, a to su učinili pobjedom rezultatom 1:0 protiv Fiorentine u finalu Konferencijske lige.

Da igra sudbine bude potpuna, Olympiakos je prvi evropski trofej proslavio pred svojim navijačima jer je još prije više od godinu dana odlučeno da se finale igra u Atini. Tu je u frenetičnoj atmosferi grčki tim ispisao historiju svog, ali i nacionalnog nogometa u svojoj zemlji.

U regularnom dijelu utakmice nije bilo golova, a činilo se da neće biti ni u produžecima pa bi u tom slučaju penal-serija odlučivala o pobjedniku.

No, da do toga ne dođe pobrinuo se Ayoub El Kaabi koji je pogodio u 116. minuti nakon asistencije Santiaga Hezzea. To je ujedno bio i gol koji je odlučio pobjednika na ovom susretu pa je Olympiakos osvojio prvi evropski trofej u svojoj historiji.

Ne treba ni naglašavati kakva je ludnica nastala na prepunom stadionu u Atini, kao i na ulicama glavnog grčkog grada, a fešta je trajala do kasno u noć.

Gol pogledajte ovdje.

Ono što nikako Fiorentini ne ide na ruku, jeste činjenica da im je ovo drugo izgubljeno finale u dvije godine Konferencijske lige. Prošle godine u završnici ih je savladao West Ham, a sada Olympiakos.