UEFA-ina odluka
76

Politika kroji žrijeb kvalifikacija za Euro, devet selekcija je s posebnim statusom

N. K.
BiH ne može igrati s Kosovom (Foto: EPA-EFE)
BiH ne može igrati s Kosovom (Foto: EPA-EFE)
Reprezentacija Bosne i Hercegovine nalazi se u drugom šeširu uoči sutrašnjeg žrijeba kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. godine (12:00 sati, Frankfurt), a Evropska nogometna federacija (UEFA) odlučila je donijeti nekoliko odluka iz političkih razloga.
Tom odlukom Zmajevi ne mogu biti u istoj grupi s Kosovom, baš kao i Srbija, a istu sudbinu imaju Armenija i Azerbejdžan, Bjelorusija i Ukrajina te Španija i Gibraltar.

UEFA je navela i da najviše dvije reprezentacije s potencijalno oštrim zimama mogu biti u istoj grupi, a to su Bjelorusija, Estonija, Farska Ostrva, Finska, Island, Latvija, Litvanija i Norveška.

Također, zbog velike udaljenosti pojedine selekcije mogu biti izvučene s maksimalno jednom od nekih drugih reprezentacija.

Azerbejdžan tako može biti u grupi samo s Gibraltarom, Islandom i Portugalom, a Island samo s Gruzijom, Izraelom, Armenijom ili Kiprom.

Kazahstan će moći u grupu biti samo s jednom od sljedećih reprezentacija: Andora, Vels, Gibraltar, Engleska, Island, Malta, Portugal, Republika Irska, Sjeverna Irska, Farska ostrva, Francuska, Škotska ili Španija.

Podsjetimo, utakmice kvalifikacija za Euro bit će odigrane od marta do novembra 2023. godine, a prvenstvo u Njemačkoj na programu je od 14. juna do 14. jula 2024. godine.