Derbi prve runde
416

Portugal savladao Hrvatsku na startu Lige nacija uz veliki jubilej Cristiana Ronalda

D. P.
Ronaldo je došao do 900. gola u karijeri (Foto: EPA-EFE)
(Foto: EPA-EFE)
Nogometaši Portugala u derbiju prvog kola elitne grupe Lige nacija savladali su Hrvatsku rezultatom 2:1, a duel u Lisabonu obilježio je jubilej Cristiana Ronalda.
Ne računajući povrede, Portugal i Hrvatska su večeras zaigrali u najjačem sastavu i gledali smo vrlo uzbudljivu i sadržajnu utakmicu na kultnom Da Luzu.

Portugalci su sjajno otvorili duel i da se moglo suditi prema zbivanjima s početka utakmice, Hrvatima je prijetio potop. No, to se nije desilo na kraju.

U sedmoj minuti domaća selekcija je odigrala sjajnu akciju, a dvojac Manchester Uniteda je bio koban po Vatrene. Bruno Fernandes je asistirao Diogu Dalotu za vodstvo domaćina.

Igrao se 34. minut kada smo vidjeli važan trenutak za čitav nogometni svijet, a akter je Cristiano Ronaldo koji je postigao svoj 900. pogodak u karijeri. Pogodio je nakon ubačaja Nuna Mendesa s lijeve strane.

Nakon što je postigao svoj 900. gol u karijeri, Ronaldo je legao i savladale su ga emocije. Saigrači iz reprezentacije čestitali su mu na velikom jubileju.

Do odlaska na odmor Hrvati su se uspjeli vratiti u igru jer je nakon pokušaja Borne Sose loptu u svoju mrežu proslijedio strijelac prvog gola Dalot.

Nakon tri gola u prvom dijelu, svi su očekivali nastavak golijade i u drugom, ali to se nije dogodilo.

Hrvatska je malo više preuzela konce igre u svoje ruke, ali je Portugal prijetio iz kontri, a najbolje Ronaldo u 83. minuti. Međutim, njegov udarac s desetak metara od bloka je otišao tik preko prečke u korner.

Ostalo je 2:1, tako da je Portugal uspješno otvorio takmičenje u grupi. U duelu koji je odigran u istoj grupi Poljaci su slavili na gostovanju Škotskoj rezultatom 3:2.

Rezultati i strijelci:

Portugal - Hrvatska 2:1 (Dalot 7', Ronaldo 34' / Dalot autogol 41')

Škotska - Poljska 2:3 (Gilmour 46', McTominay 76' / Szymanszki 8', Lewandowski 44', Zalewski 90+7')

Tabela: