NS BiH utvrdio
0

Posušje oštećeno na Grbavici, sudija Džemidžić je trebao dosuditi penal protiv Želje

N. M.
Foto: V. D./Klix.ba
Foto: V. D./Klix.ba
Komitet za sudije i suđenje Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine održao je danas svoju novu sjednicu, na kojoj je razmatrao izvještaje posmatrača suđenja i izvršio analizu suđenja na utakmicama 9. kola Wwin lige BiH.
Pored suspenzije koja je izrečena Draganu Petroviću, zbog velike greške na štetu Sarajeva, kojem je poništio regularan gol u remiju sa Širokim Brijegom od 3:3, uočena je i jedna greška na utakmici Željezničara i Posušja na Grbavici.

Kako je utvrdio Komitet, Posušje je u utakmici u kojoj je poraženo 1:0 oštećeno za jedan jedanaesterac, koji je sudija Ernis Džemidžić propustio dosuditi u 69. minuti.

Tada je Azur Mahmić igrao rukom dok je bio u duelu sa Gabrijelom Bobanom, zaključeno je da je ruka bila u neprirodnom položaju te da je Džemidžić pogriješio što nije pokazao na bijelu tačku.

"69. min: sudija, nakon VAR intervencije, ne dosuđuje kazneni udarac za gostujuću ekipu. Komitet smatra da je ruka odbrambenog igrača u neprirodnom položaju u trenutku kada dolazi do kontakta sa loptom. Ispravna VAR intervencija, ali pogrešna odluka sudije na terenu", piše u objavi NS BiH.

Obrazložili su iz Komiteta i drugu spornu situaciju na Grbavici, koja se desila u 93. minuti, kada je također jedan igrač Željezničara igrao rukom. No, u tom slučaju definitivno nije bilo penala.

"90+3. min: sudija ispravno ne dosuđuje kazneni udarac za gostujuću ekipu. Odbrambeni igrač ispucava loptu koja ide van kaznenog prostora, a ista pogađa u ruku njegovog suigrača. Ruka je u prirodnom položaju, igrač nema namjeru igrati rukom, lopta ga pogađa u ruku velikom brzinom, te se ne radi o kažnjivom igranju lopte rukom", kažu iz Komiteta.

Kako saznajemo, zbog ovog propusta Džemidžić neće biti delegiran u narednom ciklusu utakmica, odnosno u naredna dva kola domaćeg šampionata.