Pravda za Georgea!
104

Potez igrača M'gladbacha za pamćenje: Thuram kleknuo na koljeno i pokazao protest

K. H.
Marcus Thuram slavi pogodak protiv Union Berlina (Foto: EPA-EFE)
Marcus Thuram slavi pogodak protiv Union Berlina (Foto: EPA-EFE)
Francuski napadač Marcus Thuram današnji pogodak protiv Union Berlina u meču 29. kola njemačke Bundeslige posvetio je Georgeu Floydu, 46-godišnjem Afroamerikancu kojeg je policija nedavno ubila na ulici.

Ovaj nogometaš pred kraj prvog poluvremena postigao je drugi pogodak za svoj tim, a njegovo slavlje odmah je privuklo veliku pažnju na društvenim mrežama i izazvalo brojne pozitivne reakcije.

Nakon što je postigao gol, Thuram je kleknuo na koljeno i tim potezom pokazao svoj protest zbog ponašanju prema Afroamerikancima, a on je samo jedan u nizu sportista širom svijeta koji u posljednje vrijeme sve glasnije iskazuju protest.
Podsjećamo, nogometaš Schalkea Weston McKennie na subotnjem meču protiv Werdera nosio je traku oko ruke na kojoj je pisalo "Pravda za Georgea".

Floyd je uhapšen u ponedjeljak kada je policija dobila prijavu da je jedan muškarac probao platiti račun u prodavnici nevažećim čekom, gdje je i priveden, a iz policije su kazali da se opirao hapšenju pa su mu zbog toga stavili lisice. Na videoklipu koji je objavljen u javnosti vidi se kako je policajac stao i pritisnuo 46-godišnjaka na vrat.

"Molim vas, ne mogu disati. Boli me stomak, vrat, sve me boli. Dajte mi samo malo vode, molim vas", rekao je.

Floyd je ubrzo nakon toga proglašen mrtvim u obližnjoj bolnici, što je izazvalo revolt u ovoj saveznoj državi i od tada traju protesti, odnosno sukobi s policijom. Demonstracije traju u Minnesoti, New Yorku i Californiji, a sada već bivši policajac iz Minneapolisa je uhapšen i optužen za ubistvo Georgea Floyda