Određene i jakosne grupe
124

Poznati svi učesnici novog formata Lige prvaka, BiH će predstavljati pet nogometaša

H. H.
Ermedin Demirović će igrati Ligu prvaka sa Stuttgartom (Foto: EPA-EFE)
Ermedin Demirović će igrati Ligu prvaka sa Stuttgartom (Foto: EPA-EFE)
Nakon večerašnjih utakmica play-offa poznati su svi učesnici nove sezone Lige prvaka koja će se igrati u novom formatu, a BiH će predstavljati pet nogometaša.

Sead Kolašinac (Atalanta), Amar Dedić (Salzburg), Ermedin Demirović (Stuttgart), Jusuf Gazibegović (Sturm), Alen Mustafić (Slovan Bratislava) su imena naših igrača koje ćemo gledati u najelitnijem klupskom nogometnom takmičenju, a tu su i Emir Karić (Sturm) i Anel Husić (Young Boys) koji bi u budućnosti mogli da obuku dres naše reprezentacije.

U "novoj" Ligi prvaka igrat će 36 umjesto dosadašnja 32 kluba, a svaka ekipa će igrati osam utakmica s različitim protivnicima i skupljati bodove za prolazak u drugu fazu.

Sve ekipe će biti podijeljene u četiri jakosne grupe te će svaka ekipa igrati sa po dvije ekipe iz svake jakosne grupe - po jednu utakmicu kod kuće i jednu na strani.

Prvih osam na tabeli plasirat će se direktno u osminu finala, dok će ekipe plasirane od 9. do 24. mjesta igrati baraž (jednu utakmicu kući i jednu u gostima) za plasman u osminu finala. Ostatak nokaut faze ostaje isti kao i do sada.

Ono što je najvažnije, jeste da stari, manuelni sistem žrijeba odlazi u historiju. Umjesto ručnog rada, kompjuter će izvući parove takmičenja u Ligi prvaka.

Učesnici će biti podijeljeni u četiri šešira sa po devet timova, a nakon toga će kompjuter s umjetnom inteligencijom odabrati njihovih osam rivala.

Nova vrsta izvlačenja parova pomoću umjetne inteligencije trajat će 35 minuta, a što je mnogo kraće u odnosu na vrijeme koje bi bilo potrebno da se parovi izvuku ručno - otprilike četiri sata.

Žrijeb grupne faze Lige prvaka bit će održan u četvrtak u 18 sati u Monte Carlu.

Jakosne grupe Lige prvaka:

Prva: Real Madrid, Manchester City, Bayern, PSG, Liverpool, Inter, Borussia Dortmund, Leipzig, Barcelona.

Druga: Bayer Leverkusen, Atletico Madrid, Atalanta, Juventus, Benfica, Arsenal, Club Brugge, Šahtar, Milan.

Treća: Feyenoord, Sporting, PSV, Dinamo Zagreb, Salzburg, Lille, Slavia, Young Boys, Celtic, Crvena zvezda.

Četvrta: Slovan Bratislava, Monaco, Sparta, Aston Villa, Bologna, Girona, Stuttgart, Sturm, Brest.