Spektakl na Koševu
67

Predstavljamo Benficu: Jedan od najboljih timova Evrope danas je rival SFK 2000 Sarajevo

D. P.
Foto: S.L. Benfica
Foto: S.L. Benfica
Nogometašice SFK 2000 Sarajevo ispred sebe imaju jako zahtjevan izazov. Nakon pobjede protiv Klasvika, u drugoj utakmici Lige prvaka odmjerit će snage protiv Benfice.

Bit će to jedna od najznačanijih utakmica SFK 2000 Sarajevo u novijoj historiji kluba, imajući u vidu kvalitet i renome tima iz Lisabona.

Benfica je prvak Portugala, a u protekloj sezoni postavila je državni rekord sa osvojena četiri trofeja u svim domaćim takmičenjima. Rezultat vrijedan pažnje, s obzirom na to da u nacionalnom prvenstvu iza sebe ostavljaju izuzetno kvalitetne timove poput Sportinga i Brage.

Nisu samo nogometašice tima iz Lisabona dominirale u domaćem prvenstvu. Igrale su zapaženu ulogu i u Ligi prvaka, gdje su se plasirale u krug od osam najboljih. Tu su zaustavljene od francuskog Olympique Lyona.

Ono na šta naročito mogu biti ponosne u redovima Benfice jeste utakmica grupne faze protiv Barsclone. Rezultat je glasio 4:4, a podsjetimo da je Barcelona osvajač Lige prvaka za žene u protekloj sezoni.

Iako je ženski tim Benfice dosta mlad i oformljen je tek 2017. godine, imaju zapažene rezultate i visok kvalitet. Usko su povezane za muški tim, te raspolažu s višemilionskim budžetom.

U svojim redovima imaju veliki broj reprezentativki, a nogometašice poput Jody Brown, Adree Falcon, Marit Bratberg Lund i drugih, spadaju među najboljima u Evropi.

S druge strane, SFK 2000 Sarajevo dominira u domaćoj ligi, te predstavlja respektabilno ime u međunarodnim okvirima.

Ipak, gledajući kvalitet takmičenja iz kojeg dolazi, međunarodne uspjehe, znatno veće budžetske mogućnosti i trenutni igrački kadar, tim Benfice jeste favorit.

Vrijedno je istači da postoji svega nekoliko klubova u Evropi poput Arsenala, Chelseaja, Wolfsburga, Barcelone ili Lyona, u čijoj konkurenciji ovakva Benfica ne bi imala ulogu favorita.

Ipak, nogometašice SFK 2000 Sarajevo imaju namjeru da se predstave u najboljem svjetlu, te da provjere njihov trenutni kvalitet u poređenju s timom Benfice.

Utakmica između SFK 2000 Sarajevo i Benfice se se igra u večeras s početkom u 17 sati na Olimpijskom stadionu "Asim Ferhatović-Hase". Utakmica je u direktnom prijenosu u programu MY TV.