Revolucija u Engleskoj
0

Premiership testira novo pravilo za golmane, ekipa će biti kažnjena ako ga čuvar mreže prekrši

E. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Engleski Premiership će uskoro uvesti novo pravilo koje će ozbiljno ograničiti zadržavanje igre kada su u pitanju golmani u najjačoj ligi svijeta.

Šef sudijske organizacije (PGMOL) Howard Webb je otkrio plan u emisiji na tv kanalu SkyBet.

Golmanima je već dozvoljeno da drže loptu u rukama samo šest sekundi međutim igra se rijetko prekida vjerovatno iz razloga što bi protivnička ekipa morala izvesti indirektan slobodnjak unutar kaznenog prostora.

Nova ideja je da se pravilo dosljednije provodi pa će prema novom pravilu, ukoliko golmani duže zadrže loptu u svom naručju, protivnička ekipa dobiti korner.

Cilj je jasan, spriječiti golmana da "kradu" vrijeme, a novo pravilo se već testira.

"U U21 Premiershipu se već isprobava pomenuto pomenuto pravilo. Ako golman zadrži loptu osam sekundi i ne pusti je, slijedi korner za drugu ekipu. Sudija odbrojava poslije tri sekunde i ako je golman dovoljno blesav da zadrži loptu, to je korner za protivnika", kazao je Webb.

Legenda Manchester Uniteda Gary Neville je jedan od zaposlenih na Skyu te mu se sviđa novo pravilo.

"Sviđa mi se to, najveće zadržavanje vremena je kada golmani drže loptu duže od šest sekundi", kazao je Neville i nastavio dalje:

"Imate situaciju u kojoj golman drži loptu 15-ak sekundi, svaki put se izgubi mnogo vremena i to se ne kažnjava, a pravilo je i dalje na snazi. Ovo me izluđuje".

Pravilo je trenutno u testnoj fazi, a ako sve bude kako treba, promjena će biti implementirana u Premiershipu.