Iznenađenje za mnoge
24

Preminuo Englez koji je igrao za Grčku, UEFA odbila odgodu duela Engleska - Grčka

D. P.
Duel se ipak igra (Foto: Nogometni savez Engleske)
Duel se ipak igra (Foto: Nogometni savez Engleske)
Nekoliko sati prije početka utakmice Lige nacija između Engleske i Grčke UEFA je donijela odluku da će se susret ipak igrati, uprkos tome što su gosti tražili odgodu.

Evropski nogomet sinoć je pogodila vijest o smrti Georgea Baldocka (31), nogometnog reprezentativca Grčke, koji je preminuo u domu u Atini. Ono što je veoma zanimljivo, radi se o Englezu koji je odlučio igrati za Grčku, a sudbina se poigrala da upravo ove dvije selekcije dan poslije njegove smrti igraju međusobni duel u Ligi nacija.

Nogometni savez Grčke zatražio je odgodu utakmice, ali je UEFA odbila njihov zahtjev. U zamjenu za to odlučili su da utakmica počne minutom šutnje, a gosti će igrati sa crnim trakama na rukama.

Bol i užas kod njegovih kolega iz grčke reprezentacije nisu bili dovoljni da se utakmica odloži. Također, na suprotnoj strani u dresu Engleske brojni su igrači koji su tokom karijere igrali zajedno s Baldockom.

Engleski nogometni savez upravo je na društvenim mrežama objavio kako će se duel na Wembleyu igrati.

Podsjetimo, Baldock je sinoć pronađen mrtav u bazenu porodične kuće. Kako se pokazalo, smrt je nastala uslijed utapanja, odnosno, živ je gutao vodu. Nije bilo tragova, modrica ili povreda koje bi ukazivale na bilo kakvo krivično djelo ili nasilnu smrt.

Baldock je rođen i cijeli život do posljednjih pola godine proveo u svojoj Engleskoj. Igrao je za Sheffield United i s našim Anelom Ahmedhodžićem činio je sjajan tandem u defanzivi. No, kako nikada nije dobio poziv u reprezentaciju Engleske, preko bakinog porijekla dobio je državljanstvo Grčke i zaigrao za ovu selekciju, iako do 30. godine nikada u nju nije otišao.