Žestoki incidenti
65

Prijetnje Srbije urodile plodom: UEFA pokrenula istragu protiv Albanije i Hrvatske

D. P.
Albanci su poveli uvrede (Foto: EPA-EFE)
Albanci su poveli uvrede (Foto: EPA-EFE)
Krovna kuća evropskog nogometa (UEFA) večeras je službeno saopćila kako je pokrenula istragu o dešavanjima na utakmici Hrvatske i Albanije koja je jučer odigrana u Hamburgu.

Tokom utakmice čula se pjesma "Ubij Srbina" tokom drugog poluvremena, uz još nekoliko incidenata. Fudbalski savez Srbije (FSS) odmah je reagovao i zatražio žestoku kaznu UEFA-e protiv nogometnih saveza Albanije i Hrvatske zbog ponašanja njihovih navijača.

Iz krovne kuće srbijanskog nogometa zaprijetili su čak i napuštanjem Evropskog prvenstva ukoliko Hrvatska i Albanija ne budu kažnjene zbog ovog incidenta. Prijetnje su očigledno urodile plodom.

UEFA je večeras na svojoj službenoj stranici za disciplinska pitanja objavila kako je pokrenuta istraga protiv dešavanja na utakmici, što bi moglo rezultirati vrlo žestokom kaznom. Podsjetimo, prema UEFA-inim pravilima, nogometni savezi zemalja odgovorni su za ponašanje navijača dok su oni na stadionima.

"Danas je imenovan UEFA-in etički i disciplinski inspektor za provođenje istrage u vezi s potencijalnim rasističkim ili diskriminirajućim ponašanjem navijača koji se navodno dogodio tokom utakmice grupne faze Evropskog prvenstva između reprezentacija Hrvatske i Albanije koja je odigrana u Hamburgu", saopćila je UEFA.

Također, pokrenuta je i odvojena istraga o nogometašu reprezentacije Albanije Mirlindu Dakuu, koji je nakon utakmice pjevao uvredljive pjesme o Srbijancima i Makedoncima.

"Otvorena je istraga u vezi s navodnim nedoličnim ponašanjem Albanca Mirlinda Dakua. Dalje informacije bit će dostupne u dogledno vrijeme", naveli su iz UEFA-e.

Ako se nastavi praksa kao u dosadašnjem dijelu Evropskog prvenstva, UEFA-i neće dugo trebati da donese konačnu odluku jer su ranije nogometni savezi kažnjavani samo nekoliko dana nakon utakmice. U ovom slučaju bi UEFA mogla donijeti vrlo žestoku kaznu.