Devet dana od zemljotresa
0

Pronađena dva para cipela nestalog Christiana Atsua, agent žestoko kritikovao njegov klub

H. H.
Christian Atsu u duelu sa N'Golo Kanteom (Foto: EPA-EFE)
Christian Atsu u duelu sa N'Golo Kanteom (Foto: EPA-EFE)
Bivši krilni igrač Chelseaja i Newcastlea Christian Atsu je nestao nakon zemljotresa koji su pogodili Tursku i Siriju 6. februara, a devet dana nakon stravičnih događaja još uvijek nije lociran, dok je njegov agent Nana Sechere nazvao žalosnim odnos Hatayspora u procesu traganja.

Više od 37.000 ljudi poginulo je u zemljotresu jačine 7,8 stepeni Rihterove skale koji je u ranim satima 6. februara pogodio jugoistočnu Tursku i sjever Sirije, nakon čega je uslijedio drugi od 7,5.

Atsu, koji igra za turski Hatayspor, prijavljen je kao nestao, iako se u jednom momentu pojavila informacija da je reprezentativac Gane pronađen i spašen, što se nažalost ispostavilo netačnim.

"Prošlo je devet dana od zemljotresa, a još uvijek nismo locirali Christiana", navod se u izjavi koju je za Sky Sports News dao Atsuov agent Nana Sechere.

"Nalazim se na mjestu potresa u Hatayu sa Christianovom porodicom. Scene su nezamislive i naša srca su slomljena zbog svih pogođenih ljudi. Tokom mog boravka ovdje uspjeli smo locirati tačnu lokaciju sobe Christiana Atsua i pronašli smo dva para njegovih cipela. Jučer smo dobili potvrdu da termalni snimci pokazuju znakove do pet života, međutim, rečeno mi je da je jedina prava potvrda života kroz vid, miris i zvuk, ali nažalost nismo uspjeli locirati Christiana."

Sechere je pozvao Hatayspor i Lutfua Savasa, gradonačelnika Hataya, da obezbijede više resursa za pomoć u spašavanju.

"Ovo je teška situacija i izuzetno smo zahvalni svim turskim i stranim spasilačkim timovima, lokalnim civilima i volonterima na njihovim naporima i reakciji u spašavanju preživjelih. Međutim, hitno nam je potrebno više resursa, uključujući prevodioca, na terenu. Stvari se kreću nevjerovatno sporo i, kao rezultat toga, mnoga spašavanja kasne, a životi se gube zbog nedostatka resursa koji su dostupni radnicima.

Žalosno je što klub nije na terenu sa nama, rame uz rame, u potrazi za Christianom. Njihova pozicija i utjecaj, uz njihovo poznavanje terena, bili bi od velike pomoći. Pozivamo predsjednika kluba i gradonačelnika Hataya, Lutfua Savasa, da osigura dodatna sredstva za ubrzanje spasilačkih napora kao prioritet", kazao je Nana Sechere.

Atsu je bio dio tima Newcastlea koji se vratio u Premier ligu 2017. nakon što je došao na posudbu iz Chelseaja, a kasnije je realizovao stalni prelazak. Takođe je imao kratke periode u Evertonu i Bournemouthu, da bi 2021. prešao u Hatayspor.