Na današnji dan
3

Prošlo je 19 godina od duela na Marakani gdje su navijači BiH bili ostavljeni na nemilost huliganima

N. K.
Navijači BiH su bili izloženi domaćim huliganima (Foto: BH Fanaticos)
Navijači BiH su bili izloženi domaćim huliganima (Foto: BH Fanaticos)
Na današnji dan 2005. godine na Marakani se odigrala ključna utakmica kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj u kojoj su se sastali tadašnja Srbija i Crna Gora i Bosna i Hercegovina.

Uoči te utakmice posljednjeg kola obje selekcije su tražile pobjedu za direktan plasman, odnosno baraž, a Srbija i Crna Gora je na kraju trijumfovala golom Mateje Kežmana u sedmoj minuti.

Međutim, duel će ostati upamćena kao jedan od najsramotnijih ikad na Balkanu zbog svega što se događalo na tribinama, a počelo je skandiranjem ratnim zločincima Arkanu i Mladiću.

Bili su tu i povici "nož, žica, Srebrenica", a posebno su loše prošli navijači BiH koji su organizovanoi stigli na utakmicu u Beogradu.

Organizacija policije bila je sramotna pa su navijače BiH smjestili na tribinu na kojoj su s obje strane bili okruženi navijačima domaće reprezentacije, i to uglavnom onima koji su stigli iz RS-a.

Navijači BiH bili su gađani kamenjem, bakljama, topovskim udarima i odlomljenim stolicama čitavu utakmicu, a u više navrata i policija je tukla gostujuće navijače te ih vrijeđala.

Tadašnji kapiten BiH, a današnji selektor Sergej Barbarez ušao je u legendu nakon što je u više navrata prilazio sudiji Kyrosu Vassarasu i molio ga da prekine meč dok se situacija ne smiri.

Inače, za našu reprezentaciju u tom susretu nastupali su Hasagić, Musić, Spahić, Jakirović, Milenković, Grlić, Bajramović, Salihamidžić, Barbarez, Berberović i Bolić. S klupe su ušli Bešlija, Misimović i Bartolović, a selektor je bio Blaž Slišković.