Duel protiv Nigerije
324

Prošlo je deset godina od najveće krađe u historiji Zmajeva: Nije bio ofsajd!

E. B.
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Na današnji dan prije tačno deset godina nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine je brutalno pokradena u utakmici Svjetskog prvenstva u Brazilu protiv Nigerije.

U utakmici drugog kola grupe F u Cuiabi tog 21. juna 2014. su Zmajevi igrali protiv Nigerije, a u 21. minuti susreta Edin Džeko je postigao gol za vodstvo 1:0, no on je poništen zbog nepostojećeg ofsajda.

Zvjezdan Misimović je maestralno uposlio Džeku koji je matirao Vincenta Enyeamu, a pomoćni sudija Mark Rule je nakon toga podigao zastavicu i signalizirao ofsajd kojeg je uvažio glavni arbitar Peter O'Leary.

No, odmah na ponovljenom snimku se vidjelo da je desni bek Nigerije Efe Ambrose bio najbliži svom golmanu, te je na taj način naša reprezentacija brutalno pokradena.

Peter Odemwingie je u 29. minuti pogodio za 1:0, što je bio i konačan rezultat utakmice nakon koje je bilo jasno da su Zmajevi ostali bez šansi za plasman u osminu finala.

VAR tehnologija je kasnije uvedena da se ovakve stvari ne bi dešavale, a našoj selekciji je ostala slaba utjeha to što je nekoliko mjeseci kasnije glavni sudija meča Peter O'Leary priznao da je napravio veliku grešku s kojom je praktično BiH izbacio s Mundijala.

"Očita greška. Asistent je digao zastavicu i dosudio sam ofsajd. Nisam bio taj koji je digao zastavicu, ali bio sam glavni sudija i odgovoran sam za to. Da sam bio u boljoj poziciji, vidio bih šta se dogodilo i ne bih dosudio ofsajd. Međutim, nisam bio u boljoj poziciji i nisam to učinio", objasnio je tada O'Leary.