El Clasico
38

Tok utakmice / Real - Barcelona 2:1

N. K.
Detalj s utakmice u Madridu (Foto: EPA-EFE)
Detalj s utakmice u Madridu (Foto: EPA-EFE)
Nogometaši Reala pobijedili su večeras na stadionu "Alfredo di Stefano" u derbiju 30. kola La Lige ekipu Barcelone rezultatom 2:1, a tekstualni prijenos spektakularnog El Clasica mogli ste pratiti uživo na portalu Klix.ba.

90+5' - Sudija je svirao kraj! Real je slavio u El Clasicu pobijedivši Barcelonu rezultatom 2:1.

90+3' - Kakva šansa za Barcelonu! Moriba je zatresao prečku! Ovo je bila sjajna šansa, ali promjene rezultata nije bilo.

90+1' - U samo dvije minute Casemiro je dobio dva žuta kartona pa će malo prije drugih igrača otići u svlačionicu.

84' - Uzbuđenje pred golom Reala. Braithwaite je pao nakon duela u šesnaestercu, ali je sudija samo odmahnuo na prigovore igrača. Alba je zbog prigovora dobio i žuti karton.

82' - Koeman povlači posljednje poteze. Izveo je Dembelea i Pedrija, a u igru su ušli Braithwaite i Trincao.

73' - Period odmora i izmjena. Kod Barcelone u igru je ušao Moriba umjesto Arauja, dok je Real imao trostruku izmjenu. Izašli su Benzema, Kroos i Junior vinicius, a ušli su Marcelo, Isco i Mariano. Inače, prethodno je Nacho dobio žuti karton za žestok start.

63' - Dvije velike prilike na obje strane u samo minut. Prvo Junior Vinicius nije iskoristio odličnu šansu. Pucao je, ali je samo uzdrmao lijevu stativu pa je golman Barcelone mogao biti sretan što nema gola. Odmah na drugoj strani prilika za Barcu. Alba je poslao pas, ali ga je Courtis presjekao i prekinuo napad. Nova izmjena u Barceloni. Umjesto Busquetsa ušao je Roberto.

60' - GOOOOOL! Barcelona smanjuje prednost! Mingueza je pokazao da se dobro snalazi unutar šestnaesterca kada je ispratio sjanu loptu i uputio udarac isprve koji je završio u golu uz desnu stativu. Jordi Alba je asistirao za gol. Sada je 2:1 za Real koji je izvršio i izmjenu. Svoj današnji nastup je završio Valverde. Dao je sve od sebe, a sada će ga zamijeniti svježi Asensio.

[TWITTER]1380978788562051074[/TWITTER]

56' - Jaka kiša ometa igrače oba tima pa ne vidimo neki dopadljiv nogomet u drugom poluvremenu. Ovo svakako više odgovara Realu koji ima veliko vodstvo, dok za Barcelonu vrijeme brzo prolazi.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme! Koeman je na pauzi napravio izmjenu. Griezmann ulazi, a izaći će Dest.

45+3' - Sudija je svirao kraj prvog poluvremena i obje ekipe idu prema svojim svlačionicama. Real potpuno zasluženo vodi 2:0 protiv bezidejne Barcelone.

45+1' - Prva velika prilika za Barcelonu. Messi je izveo korner i pogodio stativu. Bila je ovo ujedno i najbolja šansa za goste u prvom poluvremenu.

43' - Lucas ne može nastaviti igru. Njegova povreda je ozbiljna i Zidane ga je odlučio zamijeniti Odriozolom.

39' - Barcelona je tražila penal. Dembele je pao nakon duela u šesnaestercu, ali je sudija samo odmahnuo na prigovore gostujućih igrača.

35' - Velika šansa za Real. Valverde je odlučio iznenaditi golmana šutem s ivice šesnaesterca, ali je pogodio lijevu stativu. Na odbijenu loptu je naletio Lucas, ali je golman spriječio njegov pokušaj. Madriđani su daleko opasniji od Barcelone koja je imala sreće da već nakon 35 minuta ne doživi potpunu katastrofu.

28' - GOOOOOL! Real je udvostručio prednost! Kroos je pucao iz slobodnog udarca na ivici šesnaesterca, ali je lopta pogodila odbrambenog igrača i promijenila smjer. Ter Stegen je bio nemoćan i lopta je ušla u mrežu. 2:0 za Real koji je iskoristio obje velike prilike na utakmici na obje strane. Inače, Araujo je dvije minute prije gola dobio žuti karton pa je on već drugi upisani igrač Katalonaca.

[TWITTER]1380967042707243014[/TWITTER]

24' - Ponovo mirna igra nakon gola. Barcelona nastavlja dominirati, ali bez konkretnih prilika na polovini prvog poluvremena. Ni sa druge strane ništa ozbiljno osim pogotka. Vrijedi istaći da je Pedri u 22. minuti dobio žuti karton za oštar start.

14' - GOOOOOL! Real vodi! Nakon nešto sporijeg početka utakmice odmah pogodak iz prve ozbiljne prilike. Benzema je prekrasno zabio petom, a prethodno mu je lijepo asistirao Lucas. Rezultat je 1:0 za Real.

[TWITTER]1380962802001715201[/TWITTER]

10' - Deset minuta igre je iza nas, a ništa specijalno nismo vidjeli. Barcelona ima inicijativu te posjed lopte, ali niti jedna ekipa nije ni blizu prišla protivničkom golu tako da još uvijek nemamo niti jedna šut ka golmanima.

1' - Počela je utakmica!

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

20:55 - Sve je spremno za početak utakmice. Glavni sudija meča je Jesus Gil Manzano (37) koji sudi u La Ligi već devet godina.

20:50 - Barcelona je digla formu i nalazi se u ozbiljnoj prilici da osvoji titulu, a trener Katalonaca Ronald Koeman s velikim poštovanjem pričao je jučer o Realu.

"Ostvarili smo dobre rezultate u posljednje vrijeme. Ekipa ima samopouzdanje. To je veliki meč. Real je napredovao tokom sezone i borimo se za najveći mogući cilj, a to je osvojiti ligu. El Clasico je drugačija utakmica od ostalih. Imamo dobru uzlaznu putanju i borimo se za trofej", poručio je Koeman.

20:40 - Realov trener Zinedine Zidane dobar dio jučerašnje konferencije za novinare posvetio je najboljem igraču Barcelonu Lionelu Messiju. U hvalospjevima je govorio o argentinskom asu, a osvrnuo se i na činjenicu da Messiju u junu ove godine ističe ugovor s katalonskim klubom.

"Iskreno volio bih da ostane u Barci. Tamo se najbolje osjeća. Ujedno to je i dobro za samu La Ligu. Iako nije postigao u El Clasicu od 2018. godine, nije to nešto što treba da nas opusti. Svi znamo kakav je on igrač, čak i kada ne postiže golove. Mnogo toga u Barceloni zavisi od njega", rekao je Zidane.

20:30 - Predstojeća utakmica je vrlo važna za oba tima jer se nalaze u borbi za titulu. Podsjetimo, Atletico je prvi na tabeli sa 66 bodova, Barcelona je druga s bodom manje, dok Real na trećem mjestu ima tri boda manje od lidera.

Standings provided by SofaScore LiveScore

20:25 - Stigli su i sastavi za večerašnji okršaj. Za Real će igrati Courtois, Mendy, Nacho, Militao, Lucas, Kroos, Casemiro, Modrić, Junior Vinicius, Benzema i Valverde.

S druge strane, za Barcelonu će od prve minute igrati Ter Stegen, Lenglet, Araujo, Mingueza, Alba, De Jong, Busquets, Dest, Pedri, Messi i Dembele.
Bh. reprezentativac Miralem Pjanić je ostao na klupi Katalonaca i svoju priliku će eventualno tražiti kao izmjena tokom utakmice.

20:20 - Dobrodošli na tekstualni prijenos utakmice između Reala i Barcelone koji se igra večeras na stadionu "Alfredo di Stefano" s početkom u 21 sat. Novi El Clasico se igra u okviru 30. kola La Lige i mogao bi ponuditi brojne odgovore budući da se obje ekipe nalaze u žestokoj borbi za titulu.