Čeka se potez UEFA-e
183

Ronalda optužuju za "marketing iz zasjede", na terenu nosio uređaj koji nije smio

N. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Cristiano Ronaldo je zamalo bio tragičar Portugala na utakmici osmine finala Eura jer je promašio jedanaesterac u produžecima, ali su "evropski Brazilci" ipak na penale uspjeli da prođu dalje.
Nakon utakmice je u javnost puštena informacija o broju otkucaja srca Ronalda dok je šutirao penal u raspucavanju jedanaesteraca, kada ga je i realizirao, a tehnologija je pokazala da je njegovo srce tada bilo na samo 100 otkucaja u minuti.
Za takvu informaciju zaslužna je kompanija The Overlap, čiji je uređaj na sebi nosio Ronaldo tokom utakmice, a to bi Portugalcu moglo napraviti problem jer se pomenuta firma javno pohvalila prikupljenim podacima.

Naime, Ronaldo je sada optužen za "marketing iz zasjede" ili "reklamiranje iz zasjede", te bi mogao dobiti kaznu UEFA-e ako se ona bude vodila svojim principima iz prošlosti.

"Cristiano i WHOOP reklamiraju iz zasjede za Euru 2024. Igrač i kompanija trebaju biti kažnjeni jer je to što rade nezakonito", rekao je Ricardo Fort, biznismen i bivši voditelj globalnih sponzorsatava u Visi i Coca-Coli.

"Objava koristi UEFA-in događaj, imena ekipa i fotografiju igrača s tog događaja. The Overlap implicira kao da ima određenu povezanost s događajem, a ona ustvari ne postoji. To je ilegalno i činjenica da nema konkurenciju ne znači da se smiju tolerirati prekršaji", objasnio je Fort.

UEFA je u prošlosti zbog identičnog prekršaja kaznila Danca Nicklasa Bendtnera sa čak 80.000 eura, ali i suspenzijom u trajanju od jedne međunarodne utakmice.

Bilo je to 2012. godine kada je Bendtner postigao gol na Euru i podigavši dres pokazao donji veš marke Paddy Power.

Sada je na potezu UEFA, a da li će Ronaldo proći isto kao Bendtner, ostaje da vidimo.