Nevolje za Portugalca
0

Ronaldov poslovni projekt pod istragom u Španiji, klijent mu je bio i Pjanić

D. P.
Ronaldo na otvaranju klinike (Foto Insparya)
Ronaldo na otvaranju klinike (Foto Insparya)
Španski mediji objavili su da je klinika Insparya, čiji je vlasnik Cristiano Ronaldo, pod istragom tamošnjih vlasti zbog poreznih pitanja.
Ronaldo, čija se vrijednost prema Forbesu procjenjuje na 500 miliona dolara, uložio je novac u jedan od većih projekata van terena i postao je suvlasnik klinika za transplantaciju kose Insparya Medical Clinic.

Sada su španski mediji, konkretno katalonski list Sport, objavili kako su Ronaldove klinike pod istragom Porezne agencije u Španiji.

U izvještaju se navodi da je Porezna uprava otvorila slučaj protiv klinike za transplantaciju kose nakon što su od 2019. do 2021. godine izdali stotine računa bez PDV-a svojim klijentima.

Špansko ministarstvo finansija ocijenilo je da su transplantacije "isključivo u estetske svrhe" te stoga njihove cijene moraju uključivati PDV, koji trenutno u Španiji iznosi 21 posto. Porezni istražitelji pregledali su bankovne izvode, isplate u gotovini i anonimni spisak uplata.

U međuvremenu, klinike su odgovornost za proces predale advokatima, a ono za što su se "uhvatili" u Ronaldovoj klinici, jeste da je alopecija bolest te da kao bolest treba biti oslobođena PDV-a.

Podsjetimo, u ovoj klinici kosu je presadio i jedan od najboljih nogometaša koje je Bosna i Hercegovina ikada imala, a to je Miralem Pjanić koji se javno zahvaljivao Cristianu Ronaldu nakon višestrukih tretmana.