Riječ struke
38

S čime bi se Mane suočio u normalnom svijetu da je udario kolegu na poslu

H. H.
Sane i Mane na današnjem treningu Bayerna (Foto: Twitter)
Sane i Mane na današnjem treningu Bayerna (Foto: Twitter)
Zvijezda minhenskog Bayerna Sadio Mane (31) suspendovan je do daljnjeg zbog udaranja Leroya Sanéa (27), a advokat Oliver Allesch ima jasno mišljenje o slučaju i za Bild je objasnio s kakvim bi se posljedicama običan zaposlenik suočio u takvoj situaciji.

Allesch, pravnik specijalista za radno pravo, objašnjava:

"Ako zaposleni udari kolegu tokom radnog vremena, to će gotovo neizbježno rezultirati disciplinskim posljedicama sa strane poslodavca u smislu radnog prava. Ali ne samo to, postoji čak i vanredni raskid radnog odnosa bez najave", rekao je i dodatno objasnio:

"U 'normalnom radnom odnosu', Mané bi morao da računa na raskid ugovora bez prethodne najave. Čim bi dobio obavijest o raskidu, više ne bi primao platu i više ne bi bio dio tima. Onda bi, naravno, podnio tužbu za zaštitu od otkaza u roku od tri sedmice. Tada bi se na sudu odlučivalo o efektivnosti raskida."

U zaključku, Allesch naglašava da bi sud ipak mogao stati na stranu igrača.

"S druge strane, FC Bayern kao poslodavac bi naravno imao rizik da bi sud, vjerovatno mjesecima kasnije, mogao donijeti odluku da je raskid bez prethodne najave 'posljednje sredstvo'. Tada bi se plata morala isplaćivati '​​naprijed-nazad'. Pored finansijskih aspekata, narušavanje imidža bilo bi ogroman problem", objasnio je advokat.

Podsjetimo, Mane je kažnjen zbog udaranja saigrača Leroya Sanea u svlačionici nakon poraza od Manchester Cityja (3:0) u četvrtfinalu Lige prvaka. Dvojac se posvađao na terenu zbog jednog lošeg dodavanja njemačkog reprezentativca.

Rasprava je počela na terenu, a nastavila se u svlačionici gdje je tradicionalno mirni Senegalac potpuno izgubio živce i nasrnuo na svog saigrača udarivši ga u usta. Reakcija je to koja je potpuno iznenadila nogometni svijet jer je Mane oduvijek važio za mirnog igrača koji vodi skroman život van terena te ne dolazi u konflikte sa rivalima i saigračima.