Perspektivni bek Sarajeva
777

Šabanović: Imamo ekipu za titulu, vjerujem da ćemo prekinuti dominaciju Zrinjskog

Piše: D. B.
Halid Šabanović (Foto: D. S./Klix.ba)
Halid Šabanović (Foto: D. S./Klix.ba)
Devetnaestogodišnji nogometaš FK Sarajevo Halid Šabanović jedan je od najperspektivnijih mladih bekova u BiH, a dokaz tome su šanse koje mu u prvom timu Bordo ekipe daje trener Husref Musemić. S mladim igračem smo razgovarali o njegovoj karijeri, igrama i rezultatima ekipe te izazovima koji su pred njim.

Šabanović je od "malih nogu" privlačio pažnju svojim talentom, a dobre partije su privukle interes FK Sarajevo čijoj Akademiji se priključio. To ga je relativno brzo dovelo do prvog tima.

"Prve nogometne korake sam napravio u FK Novi Grad nakon čega sam prešao u omladinski pogon Olimpika gdje sam proveo nekoliko sezona. Primijetili su me ljudi iz Sarajeva i pozvali na prijateljsku utakmicu. Nakon razgovora smo se dogovorili da pređem u Akademiju gdje sam proveo dvije godine i potom kao sedamnaestogodišnjak sam potpisao profesionalni ugovor. Danas sam član prvog tima i ponosan sam na to", izjavio je Šabanović za portal Klix.ba.

Akademija stvara igrače za prvi tim te je dobar temelj za mlade igrače.

"Svakom igraču bih preporučio Akademiju FK Sarajevo jer su uslovi idealni za razvoj mladih nogometaša. Ko dobro igra, vrijedno i ozbiljno radi, dobit će šansu", istakao je mladi nogometaš.

On se dobro osjeća na poziciji desnog beka te jednako želi pomoći odbrani i napadu.

"Moja pozicija je dosta zahtjevna, važno je da budem dobar u defanzivi, ali i u ofanzivi. Preuzimam obavezu da zatvorim protivničko lijevo krilo, ali pokušavam napraviti nešto i u napadu kad se ukaže šansa. Na poziciji desnog beka se najbolje osjećam, najviše mi odgovara. Od svojih kvaliteta bih istakao fizičke predispozicije, uvijek sam dobro spreman, mogu mnogo trčati", rekao je Šabanović.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Velike šanse koja mu se otvara minutažom u prvom timu je itekako svjestan te je nastoji iskoristiti.

"Mnogo mi znači to što sam u prvom timu, zalažem se maksimalno na treninzima i činim sve kako bih što bolje iskoristio šansu koju mi pruži trener Husref Musemić. Cilj mi je svakako da se dokažem i da 'zabetoniram' svoje mjesto u početnom sastavu. Nadam se da idem u dobrom smjeru", kazao je naš sagovornik.

Ugovor s velikanom bh. nogometa ga je promijenio u pozitivnom smislu te se u potpunosti posvetio karijeri.

"Nisam se promijenio u negativnom smislu, ali jesam kada je riječ o sportskom segmentu. Trudim se da živim kao profesionalni sportista, ima mnogo odricanja. Slobodno vrijeme koristim za regeneraciju, potpuno sam posvećen nogometu. Što se izlazaka tiče, rijetki su". otkrio je Halid.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Na njegov napredak značtno utječe trener FK Sarajevo Husref Musemić.

"Musemić je dobar čovjek i trener, u dobrim smo odnosima. Autoritet je, dosta impulsivan na utakmicama, ali je dobar prema nama, savjetuje mlade igrače i podržava nas", tvrdi Šabanović.

Primjetno je da u posljednje vrijeme vlada pozitivna atmosfera u Bordo timu, a posljedica toga su dobri rezultati i prvo mjesto na tabeli koje klub s Koševa želi zadržati do kraja sezone.

"Atmosfera je sve bolja, prvi smo na tabeli i tu nam je mjesto. Trudimo se da pobjeđujemo i da čuvamo prvo mjesto. Igrači su kao porodica, brinemo se jedni o drugima i šalimo se, a dobra atmosfera je rezultat toga. Anel Hebibović je najveći šaljivdžija u ekipi. Cilj nam je da osvojimo titulu u prvenstvu, na dobrom smo putu i u Kupu BiH. Imamo ekipu da igramo na dva fronta, za duplu krunu. Kvalitetniji smo od svih ostalih, vjerujem da ćemo prekinuti dominaciju Zrinjskog i postati prvaci", istakao je devetnaestogodišnji nogometaš.

On je imao priliku osjetiti sve ono što donosi gradski derbi između Sarajeva i Željezničara, što je vrhunac u bh. nogometu.

"Odigrao sam tri derbija, imam jednu asistenciju. Mnogo mi znači gradski derbi, sanjao sam da igram protiv najvećeg rivala, a kad se pobijedi, sreći nema kraja. Tremu ne osjećam, fokusiram se na igru i ostalo me ne interesuje. Trudim se da obavim svoj posao što bolje. Naravno, znači nam podrška navijača, najveći su nam motiv. Vezan sam za Sarajevo i za navijače, zbog toga nikad ne bih zaigrao za rivala", rekao je Šabanović.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Igračima je uglavnom cilj otići u inozemstvo kako bi osigurali egzistenciju, ali se njemu ne žuri. Prioritet mu je da napreduje.

"Ne razmišljam o odlasku, mlad sam i želim pružati dobre partije u svom klubu. Nekad u budućnosti mi je cilj da se okušam u nekoj od pet najboljih liga svijeta. Imam podršku svoje porodice koja mi je najveći oslonac, roditelji i moj stariji brat. Dobro igram, ali nikad nisam zadovoljan, može više i bolje. Čak i kad dobro odigram, tražim greške koje sam napravio kako ih ne bih ponovio", rekao je nogometaš Sarajeva.

Dobre igre za klub su mu osigurale poziv u U21 reprezentaciju BiH, a cilj mu je da jednog dana zasluži mjesto u A selekciji.

"Prezadovoljan sam pozivom u mladu reprezentaciju, odigrali smo prijateljsku utakmicu s Azerbejdžanom i pobjeda nam puno znači. Nadam se uspjesima s mladim timom, a cilj je svakako A selekcija. Smatram da to nije puno daleko, igrači iz mladog tima polako dobijaju priliku u seniorskoj ekipi. To je dobra stvar" smatra Halid.

Osim što je dobar nogometaš, on je bio i uspješan kickbokser. Ipak, ljubav prema nogometu je pobijedila.

"Tačno je da sam bio trostruki državni prvak u kickboksu, trenirao sam uporedo s nogometom, ali je došlo vrijeme da se odlučim za jedan od ta dva sporta. Prevladala je ljubav prema lopti, slušao sam srce i mislim da nisam pogriješio", završio je Šabanović.