Evropska liga
121

Tok utakmice / Sarajevo - Celtic 0:1

N. K.
Stadion Bilino Polje u Zenici (Foto: E. M./Klix.ba)
(Foto: E. M./Klix.ba)
Nogometaši Sarajeva završili su takmičenje u Evropskoj ligi u play-offu. Bordo tim je u Zenici na stadionu Bilino Polje izgubio od Celtica rezultatom 1:0 i na taj način ispao iz Evrope, a tekstualni prijenos meča mogli ste pratiti na portalu Klix.ba.

90' - Gotova je utakmica. Nažalost, Sarajevo je minimalno poraženo. Međutim, stiče se dojam da je Celtic ipak zasluženo prošao u grupnu fazu.

85' - Celtic mirno privodi utakmicu kraju. Iako igrači Sarajeva imaju veliku želju da stignu do pogotka, gosti ne dozvoljavaju niti mrvicu šanse izabranicima Vinka Marinovića da dođu do izjednačenja.

77' - Nastavlja Celtic s ofanzivom. Veliku priliku propustio je Christie koji je malo iskosa izašao sam na golmana. Ipak, Bordo tim se uspio odbraniti u ovoj situaciji.

71' - Gol! Edouard je zabio pogodak. Večeras najopasniji Christie je ponovo uputio dobar udarac, Kovačević je kratko odbio, a Edouard je loptu pospremio u mrežu bez velikih problema. Zaista nesreća za Bordo tim.

68' - Velika prilika za Celtic! Christie je odlično izveo korner, Abd Elhamed je ostao sam pa je neometan zahvatio loptu volejom. Međutim, uz dosta sreće po bordo tim lopta je otišla pored gola. Ovo je bila možda i najbolja šansa u dosadašnjem dijelu meča. U međuvremenu Sarajevo je napravilo prvu izmjenu. Umjesto umornog Ahmetovića ušao je Handžić.

63' - Uvezao je sada Celtic dvije dobre prilike. Prvo nakon odličnog napada lopta nije došla do Edouarda, a potom je Christie oprobao svoj udarac, ali je lopta otišla iznad prečke.

60' - Ahmetović ima velikih problema u kontroli lopte zbog čega Celtic lagano preuzima posjed. Solidnu šansu propustio je Miličević nakon centaršuta Pejovića iz kornera.

52' - Identičan omjer snaga i u nastavku meča. Celtic konstantno napada, a Bordo tim je imao puno sreće kada je Ajer nakon kornera loše zahvatio loptu pa je ostalo 0:0.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

45' - Gotovo je prvo poluvrijeme! Bordo tim je izdržao sve nalete Celtica te uspio čak u nekoliko navrata ozbiljno zaprijetiti. Celtic je imao 61 posto posjeda lopte u prvih 45 minuta te bolji omjer šuteva (5-4). Međutim, Sarajevo je izvelo dva kornera, dok su gosti imali jedan udarac iz ugla.

40' - Čini se da neće biti pogodaka u prvom poluvremenu. Dobru šansu imao je Elyounoussi, ali je njegov udarac iz voleja sigurno odbranio golman Kovačević. Dupovac je zaradio prvi žuti karton na večerašnjem susretu.

30' - Još uvijek nema prave stopostotne prilike ni sa jedne strane. Celtic bezuspješno pokušava i prkeo krila i pasovima kroz sredinu, ali odbrana Sarajeva je na visini zadatka. S druge strane, nekoliko puta su ravili odličan pas i čini se kako bi Bordo tim mogao čak i do ozbiljne šanse ukoliko se rasterete pritiska.

24' - Period mirnije igre je iza nas. Nije bilo velikih šansi u prvom dijelu prvog poluvremena. Celtic je imao znatno više napada, koji su do sada uglavnom bili jalovi.

14' - Napokon se Sarajevo budi. Fanimo je povukao odličan kontranpad, lopta je došla do Tatara koji iz teške pozicije šutira, ali je bio izblokiran pa je lopta završila u korneru.

10' - Celtic i dalje dominira na terenu, ali su već u 10. minuti upali u probleme. Naime, povrijedio se Bitton pa je umjesto njega u igru ušao Abd Elhamed.

5' - Celtic za sada ima loptu u svojim nogama. Već su napravili nekoliko dobrih akcija, a u jednoj situaciji su tražili igranje rukom Miličevića na ivici šesnaesterca, ali sudija je samo odmahnuo rukom.

1' - Počela je utakmica na stadionu Bilino Polje. Sretno Sarajevo!

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

19:55 - Francuski arbitar Benoit Bastien sudit će večerašnji meč koji se igra u Zenici.

19:45 - Zanimljivo, Sarajevo je protiv Celtica igralo prošle sezone u okviru prvog pretkola Lige prvaka. Taj meč se igrao na Koševu, a Škoti su slavili rezultatom 3:1. Evidentno je bilo da su nogometaši Sarajeva previše respektovali protivnika, te su u uzvratu odigrali mnogo bolje unatoč tome što su i na Celltic Parku poraženi rezultatom 2:1.

19:30 - Bordo tim će na stadionu Bilino Polje pokušati konačno prvi put u historiji ući u grupnu fazu Evropske lige, a ovo će biti peti put da samo jedan protivnik dijeli ekipu s Koševa od grupne faze nekog evropskog takmičenja.

Aktuelni prvak Bosne i Hercegovine je jednom stigao do posljednje prepreke pred grupnu fazu Lige prvaka (u sezoni 2007/2008 kada je Dynamo Kijev bio uspješniji pobjedama 1:0 i 4:0), a sada se nada da će mu ovo biti "treća sreća" kada je u pitanju pokušaj da se domogne grupne faze Evropske lige.

Također, Bordo tim je nakon već spomenutog ispadanja od Dynamo Kijeva u sezoni 2007/2008 igralo prvo kolo Kupa UEFA, a da je prošao Basel (porazi 1:2 i 0:6) zaigrao bi u grupama tog takmičenja, no ta utakmica se vodila kao takmičarska u okviru prvog kola, a ne utakmica kvalifikacija.

19:15 - Stigli su i početni sastavi. Trener Bordo tima nije puno mijenjao te je izvršio samo dvije izmjene u odnosu na meč protiv Budućnosti. Umjesto Besima Šerbečića igrat će Hrvoje Miličević, dok je mjesto u sredini terena umjesto suspendovanog Amara Rahmanovića zauzeo Andrej Đokanović.

Kovačević će biti na golu Bordo tima, u posljednjoj liniji su Oremuš, Miličević, Dupovac i Pedro, Đokanović, Pejović i Sušić će kontrolisati sredinu terena dok su u napadu Fanimo, Tatar i kapiten Ahmetović.

S druge strane, Neil Lennon se odlučio za formaciju 3-5-2. Na golu će biti Barkas, a ispred njega u posljednjoj liniji su Duffy, Ajer i korpulentni Bitton.

Sredinu terena držat će Taylor, Christie, kapiten Brown, McGregor i Frimpong, a u samom vrhu napada su Elyounoussi i Edouard.

19:00 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba dobrodošli na tekstualni prijenos utakmice play-offa Evropske lige između Sarajeva i Celtica. Duel na stadionu Bilino Polje u Zenici počinje u 20 sati.