Nogomet
200

Sarajevo golovima Duljevića i Ahmetovića slavilo protiv Zrinjskog

Piše: O. T.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U derbiju 2. kola BHT Premijer lige Sarajevo je na Koševu sa 2:0 savladalo Zrinjski.

Trener Sarajeva Almir Hurtić izvršio je dvije izmjene u odnosu na remi protiv Željezničara (1:1) u 1. kolu. Umjesto Pavlovića na gol je stao Adilović, dok je umjesto Radovca zaigrao Amer Bekić što je značilo da će Bordo tim izgledati ofanzivnije.

Na drugoj strani Vinko Marinović je vratio u postavu Graovca koji je zbog povrede propustio pobjedu protiv Radnika iz Bijeljine (2:1) u 1. kolu. Povratnik u sastav bio je i Stojkić koji zbog suspenzije nije igrao protiv Radnika. Graovac i Stojkić su zamijenili Kataneca koji je dobio crveni karton protiv Radnika i Stojanovića koji je preselio na klupu.

Sarajevo je odlično otvorilo meč i preuzelo kontrolu na terenu. Već u devetoj minuti Bordo tim je napravio sjajnu šansu kada je nakon centaršuta Almira Bekića sa lijeve strane, Amer Bekić spustio loptu za Sarića čiji udarac odlično brani Kozić.

Kazna je mogla uslijediti samo minutu kasnije kada Rustemović i Balić gube loptu na oko 40 metara od svog gola, ali je kontru Zrinjskog upropastio Tomić čiji je pas u kaznenom prostoru presjekla odbrana Sarajeva.

Prvi žuti karton vidjeli smo u 15. minuti kada se Ahmetović odlično snašao na lijevoj strani terena i prevario Graovca koji je napravio prekršaj zbog kojeg je dobio žuti karton. Osam minuta kasnije požutio je Amer Bekić.

U trenucima kada je zavladala nešto sporija igra i kada se smanjio početni pritisak domaćeg tima, na scenu je stupio kapiten Sarajeva Haris Duljević koji je projektilom sa skoro 30 metara savladao Kozića i izazvao delirijum na tribinama. Igrao se 26. minut i bilo je 1:0.

Nakon gola nije bilo velikih šansi, a onda se u 37. minuti desio neugodan trenutak nakon sudara Ahmetovića i Jakovljevića. Štoper Zrinjskog je nakratko ostao bez svijesti i morao je napustiti teren, Zamijenio ga je Anto Radeljić.

Do kraja poluvremena vidjeli smo opasnost pred golom Sarajeva kada je Todorović tražio Bilbiju koji nije uspio dohvatiti loptu glavom.

Samo dvije minute igre u drugom dijelu bile su potrebne Zrinjskom da napravi sjajnu šansu preko Todorovića koji šutira pored gola. U 50. minuti probao je i Mešanović kada Adilović lagano brani.

Uslijedio je period igre kada je Sarajevo ponovo zaigralo bolje, a svoju šansu imali su u 70. minuti kada Novaković kasni na ubačaj.

Sve je bilo gotovo u 77. minuti kada Ahmetović pogađa glavom za 2:0. To je drugi gol novog napadača Sarajeva u njegovom drugom nastupu za Bordo tim. Ahmetović se pokazao kao pravo pojačanje jer su oba gola stigla u derbijima.

Ovo je jako važna pobjeda za Sarajevo koje je odlično otvorilo sezonu, a poteškoću pred ovaj meč stvorile su navodne suspenzije Benke, Hodžića i Pavlovića zbog kršenja klupskih pravila. To nije utjecalo na izabranike Almira Hurtića da upišu tri boda protiv aktuelnog prvaka BiH.

Sarajevo: Adilović, Kadušić, Rustemović, Novaković, Duljević (Radovac 64'), Sarić, Crnkić, Balić, Al. Bekić, Ahmetović (Mujakić 90'), Am. Bekić (Anđušić 81').

Zrinjski: Kozić, Peko (Filipović 67'), Graovac, Tomić, Barić, Stojkić, Todorović, Mešanović, Petrak, Jakovljević (Radeljić 41'), Bilbija (Aćimović 88').