153. duel gradskih rivala
130

Sarajevo i Željezničar večeras na Koševu igraju derbi, očekuje nas još jedan spektakl na tribinama

E. B.
Ilustracija: A. L./Klix.ba
Ilustracija: A. L./Klix.ba
Nogometaši Sarajeva i Željezničara će večeras na stadionu "Asim Ferhatović Hase" igrati utakmicu osmog kola Wwin lige Bosne i Hercegovine.
Oba sarajevska kluba su odlično otvorila novu sezonu i nalaze se u vrhu tabele. Sarajevo je nakon šest odigranih susreta na drugoj poziciji sa 16 osvojenih bodova kao i lider Zrinjski, dok je Željezničar na četvrtom mjestu sa tri boda manje, ali i uz jednu utakmicu više.

Nakon dobrih igara obje ekipe jasno je da će večeras na najvećem bosanskohercegovačkom stadionu biti više od 20.000 gledatelja, te nas nesumnjivo očekuje pravi spektakl na tribinama.

Trener Sarajeva Zoran Zekić je istakao kako njegova ekipa ima malih problema s povredama, ali da se nada pozitivnom ishodu.

"Imamo problema s povredama, vidjet ćemo nakon današnjeg treninga ko će igrati, ali velika je utakmica ispred nas, nadam se da ćemo svi uživati u nogometu. Gledao sam sve utakmice Željezničara ove sezone, pribojavam se da igračima ne dajem previše informacija, pokušavam da analize budu što kraće i svrsishodnije. Igrači moraju preuzeti više rizika, da imamo bolji posjed i takve stvari", poručio je, između ostalog, Zekić na jučerašnjoj konferenciji za medije.

Njegov kolega na suprotnoj strani Denis Ćorić je istakao da se nada da njegova ekipa neće biti poražena na Koševu.

"Očekivanja su velika, nadam se da ćemo odigrati dobru utakmicu. Sarajevo je u dobroj formi, ali u derbiju nema nikakvih pravila. Očekujem da trkački budemo dobri i agresivni i da pružimo dobru utakmicu i napravimo pozitivan rezultat, a to je sve osim poraza. Neće biti lako jer je Zekić dobro posložio njihovu ekipu, ali mi idemo odigrati mušku, čvrstu utakmicu i vidjet ćemo kako će to na kraju biti", rekao je Ćorić.

Ovo će biti 153. sarajevski derbi u historiji. U dosadašnje 152 utakmice Željezničar je uspješniji sa 47 pobjeda, Sarajevo ima 45, dok je 60 susreta završeno bez pobjednika. Ukupna gol-razlika je također na strani Plavih, 186:182.

Što se tiče posljednjih deset ogleda, Sarajevo je slavilo u tri, Željezničar u dva, a remi je bio čak pet puta.

Što se tiče izostanaka, jasno je da u redovima Sarajeva neće biti Nidala Čelika (suspenzija) i Nemanje Anđušića (povreda), a u redovima Željezničara neće biti Samira Radovca (suspenzija).

Utakmica Sarajevo - Željezničar igra se u srijedu na stadionu "Asim Ferhatović Hase" s početkom u 20:30 sati. Glavni sudija utakmice bit će Admir Musić iz Sarajeva, a njemu će asistirati sugrađani Amir Kadić i Emir Zahiragić. U VAR sobi će biti Nihad Ljajić (Sarajevo) i Amer Macić (Mostar).

Direktan televizijski prijenos je osiguran na Arena Sportu, a tekstualni prijenos sarajevskog derbija možete pratiti na portalu Klix.ba.

Ranije danas se igraju i utakmice Sloga - Igman (16:00) i Posušje - Borac (18:00).

Tabela: