Treća pobjeda u nizu
450

Sarajevo lako savladalo GOŠK za perfektan start sezone u prvenstvu BiH

D. P.
Sarajevo lovi nova tri boda (Foto: T. S./Klix.ba)
(Foto: T. S./Klix.ba)
Nogometaši Sarajeva bez ikakvih problema savladali su GOŠK iz Gabele rezultatom 3:1 u trećem kolu Wwin lige Bosne i Hercegovine i tako zabilježili perfektan start nove sezone.
Nakon uvjerljivih pobjeda nad Slobodom i Slogom, Sarajevo je danas pod epitetom apsolutnog favorita dočekalo GOŠK, koji je već u ovoj sezoni smijenio trenera pošto je Admira Adžema naslijedio Danijel Pranjić.

Trener Bordo tima Zoran Zekić izveo je izuzetno ofanzivan sastav od prve minute sa četiri izražena ofanzivca. No, nije sve teklo kako se domaći strateg nadao od početka.

Na samom startu nije bilo nikakvih prilika. Sarajevo jeste imalo inicijativu, ali izraženijih šansi nije bilo. Vjerovatno i ključni detalj dogodio se u 28. minuti kada je gostujući tim ostao s igračem manje.

Enes Sipović je nagazio rivala i zbog toga dobio žuti karton. No, sudija Ermin Sivac je dobio poziv iz VAR sobe, ponovo pogledao šta se desilo i onda pokazao direktan crveni karton stoperu GOŠK-a. To je Sarajevo znalo krunisati do odlaska na odmor.

Prvo je Renan Oliveira u 41. minuti nakon odbijene lopte pogodio mrežu Gabeljana, da bi isto učinio na gotovo identičan način Giorgi Guliashvili u trećoj minuti nadoknade za 2:0. To je bio i rezultat prvog poluvremena.

Uvodnih pet minuta drugog poluvremena donijelo je čak tri stopostotne šanse za Sarajevo, ali trećeg gola nije bilo. Promašivali su dva puta Oliveira, te jednom Đorđević. U dva navrata odlično je intervenisao golman Karić na golu GOŠK-a.

Karić je zaustavio i pokušaj Čatakovića u 63. minuti. Najbolji strijelac Sarajeva iz prošle sezone pokušao je petom, ali je Karić odbranio, da bi u nastavku napada Oliveira pogodio stativu.

U rasponu od dvije minute vidjeli smo dva gola, po jedan na obje strane. Hamza Čataković je pogodio u 69. minuti za 3:0, ali je GOŠK-u kakvu-takvu nadu vratio gostima Dan Lagumdžija golom nakon kornera.

Do kraja se rezultat nije mijenjao, tako da je Sarajevo ostvarilo treću vezanu pobjedu za perfektan start nove sezone i devet osvojenih bodova. S druge strane, GOŠK nema bodova.

U narednom kolu Sarajevo neće igrati svoj duel protiv Zrinjskog jer je odgođen zbog obaveza Plemića u Evropi, dok GOŠK dočekuje Posušje.

Rezultat i strijelci:

Sarajevo - GOŠK 3:1 (Renan 41', Guliashvili 45+2', Čataković 69' / Lagumdžija 71')

Tabela:

Utakmica iz minute u minutu:

90' - Svega dvije minute sudijske nadoknade. Čini se da više nije ni potrebno.

88' - Turkeš lijepo šutira iz okreta, ali Karić upisuje novu odbranu.

84' - Sarajevo lako i mirno privodi kraju utakmicu u svoju korist.

79' - Bordo tim definitivno upisuje nova tri boda.

73' - Veliko napadačko pojačanje Sarajeva Aldin Turkeš debituje za Bordo tim. Ušao je u igru i imat će dvadesetak minuta da pokaže šta zna.

71' - GOL! Lagumdžija pogađa nakon kornera za 3:1 i vraća kakvu-takvu nadu GOŠK-u.

69'- Konačno treći gol! Hamza Čataković glavom pogađa za vodstvo Sarajeva 3:0.

63' - Čataković zamalo pogađa petom, Karić mu je još jednom odbranio, a u nastavku Renan pogađa stativu.

56' - Iako Sarajevo nije uspjelo riješiti utakmicu trećim golom na startu drugog poluvremena, domaća ekipa dominira i lako čuva stečenu prednost.

50' - Nestvaran promašaj Oliveire. S vrha peterca neometan šutira glavom preko gola.

48' - Nova velika šansa za Sarajevo. Udarac Oliveire nakon kornera nekako brani Karić.

47' - Đorđević zamalo postigao sjajan gol. Uhvatio je volej s desetak metara udaljenosti, ali Karić brani još bolje.

46' - S malim zakašnjenjem počelo je drugo poluvrijeme.

Tokom poluvremena pojavio se problem s mrežom jer je jedan dio puknuo i potrebna je intervencija. Bit će zalijepljen trakom, kako bi se utakmica mogla nastaviti.

Poluvrijeme na Koševu, Sarajevo ima dva gola prednosti.

45+3' - GOOOL! Novi pogodak, identičan kao prvi. Guliashvili je ispratio odbijenu loptu od golmana i poslao je u mrežu Gabeljana.

44' - Đorđević sjajno šutira s distance, ali još boljom intervencijom Karić izbija u korner.

41' - GOOOL! Renan Oliveira dovodi Sarajevo u vodstvo. Šut Kyeremeha golman Karić je odbio pravo na nogu Oliveire, kojem nije bilo teško da pogodi praznu mrežu Gabeljana.

35' - Šansa za Oliveiru. Brazilac je izašao sam pred golmana gostiju, ali je jedva stigao loptu i nije mogao uputiti bolji udarac od onog kojeg je bez problema odbranio Karić.

30' - Direktan crveni karton za Sipovića nakon VAR asistencije.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

28' - VAR gleda crveni karton za GOŠK! Sipović je stao na ahilovu tetivu, a sudija Sivac mu je pokazao žuti karton, ali su ga zvali iz VAR sobe da pregleda situaciju.

26' - Renan pokušava dalekometnim udarcem s više od 30 metara, ali preko gola GOŠK-a.

22' - Zaista, ništa dosad zanimljivo nismo vidjeli. Ovo nije početak kakvom smo se nadali i u cilju je svima da se to promijeni i da utakmica opravda epitet one u kojoj se golovi očekuju.

16' - Prvi šut Sarajeva! Opasno je bilo nakon udarca Beganovića s distance, ali lopta odlazi tik pored stative gola Karića.

15' - Opasan napad GOŠK-a! Soldo je u posljednji čas presjekao pas za Ikića, koji je bio u mat-poziciji. GOŠK je dobio korner, ali nakon njega nismo vidjeli opasnost pred domaćim golom.

11' - Sarajevo pojačava pritisak, ali još uvijek nema ozbiljnijih šansi.

8' - Renan Oliveira pokušava iz slobodnog udarca, ali nije uspio prebaciti živi zid.

3' - Prvi korner na utakmici izveo je GOŠK, ali nije bilo opasnosti pred golom domaćina.

1' - Počela je utakmica! Na samom startu Horde zla su na sjevernoj tribini odale počast tragično preminuloj legendi kluba, nekadašnjem igraču i treneru Dženanu Uščupliću velikom parolom "Vojnik kluba - Dženo".

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

20:58 - Igrači oba tima izašli su na stadion i utakmica će uskoro početi. Intonirana je neslužbena himna domaćeg tima "Mi smo divovi".

20:53 - Glavni sudija utakmice je Ermin Sivac iz Zenice, a pomagat će mu Arnel Novalić iz Doboj Istoka i Ivo Maglica iz Livna. Četvrti sudija je Danijel Perić iz Bijeljine, a u VAR-u su Antoni Bandić iz Gruda i Miloš Gigović iz Bosanske Gradiške.

20:47 - "Slijedi nam utakmica protiv GOŠK-a, koja je puna izazova i zamki. Nadam se da niko ne razmišlja o laganoj situaciji. Gledao sam ih protiv Zrinjskog u prošlom kolu i GOŠK je zaslužio voditi na poluvremenu. Moramo se dobro pripremiti, biti koncentrisani, pametni i trezveni", rekao je trener Sarajeva Zoran Zekić u najavi utakmice.

20:35 - Osim dobrih rezultata na startu nove sezone u domaćem nogometu, navijače Sarajeva mogu radovati i današnje vijesti koje se tiču rekonstrukcije stadiona Asim Ferhatović Hase. Općinsko vijeće Centar je na prijedlog FK Sarajevo usvojilo važnu odluku na današnjoj sjednici, a više možete pročitati u umetnutom prilogu koji slijedi.

20:30 - Ceh za loš start Gabeljana već je platio Admir Adžem, kojeg je na mjestu trenera GOŠK-a naslijedio nekadašnji reprezentativac Hrvatske Danijel Pranjić.

20:30 - Nije teško pretpostaviti ko je apsolutni favorit večeras, a tome u prilog idu i prve dvije utakmice u ovoj sezoni. Sarajevo s maksimalnih šest bodova dočekuje ekipu koja nije osvojila niti jedan bod na startu.

20:30 - Poznati su sastavi za večerašnji duel. Trener Sarajeva Zoran Zekić izveo je ultraofanzivnu postavu sa četiri izražena ofanzivca, a zajedno u vrhu napada igrat će Hamza Čataković i Renan Oliveira, što je rijetko bio slučaj u posljednje vrijeme.

Sarajevo: Rockov, Beganović, Čelik, Đorđević, Jović, Soldo, Bubanja, Guliashvili, Kyeremeh, Čataković i Oliveira.

GOŠK: Karić, Lagumdžija, Sipović, Gogić, Ćubel, Mandić, Ikić, Kaćunko, Šuta, Avrić i Novaković.

20:30 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobro došli u tekstualni prijenos utakmice između Sarajeva i GOŠK-a iz Gabele. Duel trećeg kola Wwin lige BiH počinje u 21 sat.